Future DiverCities

Den latente byen: Videoprogram

"Den latente byen": Videoprogram på bek.no 12.11.2020 29.11.2020

Publisert

Som del av utstillingen Den latente byen vises et videprogram med videoer av kunstnere Aleksander Johan Andreassen, Aske Thiberg, Jonas Ersland, Pia Rönicke, Stephen Connolly og Tivon Rice. Ettersom gjeldende retningslinjer for smittesituasjonen i Bergen ikke tillater publikum å være fysisk tilstede på Bergen Kjøtt, er vi glade for å kunne vise alle videoene her. Videoprogrammet vil være tilgjengelig her på bek.no i hele utstillingsperioden 12 – 29. november 2020.

Lørdag 14. november kl. 16.00 vil vi strømme en presentasjon av videoprogrammet ved Anders Rubing. I sitt forskningsarbeid ved Universitetet i Bergen undersøker han hvordan fremtidsvisjoner av det urbane er produsert av diskurser rundt sikkerhet og motstandsdyktighet. Presentasjonen vil også vises lørdag 21. november som del av arrangementet Latent City – Invisible Fields #1.

Centarium (2020) av Aleksander Johan Andreassen
4K Video, 21:58 min.
Les mer om videoen og kunstneren her.

Now I see things for the way it is (2019) av Aske Thiberg
HD video, 29:54 min.
Les mer om videoen og kunstneren her.

Public Waiters (2017) av Jonas Ersland
HD Video, 03:44 min.

Les mer om videoen og kunstneren her.

Zonen (2005) av Pia Rönicke 
16mm lm/DVD, 22:34 min.

Les mer om videoen og kunstneren her.

Machine Space (2018) av Stephen Connolly
HD video, 24:20 min.

Les mer om videoen og kunstneren her.

Environment Built for Absence (an unofficial/artificial sequel to J.G. Ballard’s «High Rise») (2018) av Tivon Rice
HD video, datagenerert tekst, 17:45 min.

Les mer om videoen og kunstneren her.

Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap.

Med bidrag fra: Aleksander Johan Andreassen, Aske Thiberg, GaraGara Artist Initiative, Gitte Sætre & Frans Jacobi, Hanan Benammar, Hannevold/Prati/Qin/Shomali, Jan Mocek, Jonas Ersland, Kaeto Sweeney, Maren Dagny Juell, Marit Eikemo, Nayara Leite, Pia Rönicke, Stelios Manousakis, Stephen Connolly, Thure Erik Lund, Tivon Rice, Trond Lossius, VUMA Projects, Søssa Jørgensen & Yngvild Færøy. Programmet er utviklet av BEK.

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les hele programmet her.

Tittelen Den latente byen er inspirert av fagtermen «latent space», som er sentral i maskinlæring og kunstig intelligens. “Latent space” er den mengden av komprimerte data som maskinen analyserer og henter kunnskap fra, der algoritmene ofte er så kompliserte at de blir ugjennomtrengelige for oss og slik får et eget liv. Den latente byen vil til sammenligning nærme seg byens strukturer som er vanskelige å få øye på, for eksempel infrastruktur som trådløse nettverk og overvåkning, ikke-menneskelige perspektiv fra dyr og natur, og sosiale faktorer som makt og utenforskap. Sci-fi-visjoner av fremtidens by og kontemplasjoner rundt byplanlegging peker ut muligheter og fallgruver.

Den latente byen

Den latente byen sammenfaller med feiringen av BEKs 20 års jubileum i 2020 som ressurssenter, springbrett for og premissleverandør innen kunst- og teknologifeltet. I løpet av året aktualiserer vi historien vår ved å vise kunstprosjekt fra arkivet og se på teknologiutviklingen gjennom de siste 20 årene i et samtidig og samfunnsmessig perspektiv. Til Den latente byen har vi bestilt nye kunstverk og tekster, med støtte fra Kulturrådet, Bergen kommune og Fritt Ord.

Den latente byen er det avsluttende prosjektet for Future DiverCities, et fire år langt EU-samarbeid støttet under Creative Europe-programmet. Prosjektet har utforsket nye måter å samarbeide på og har fokusert på kunstnerisk produksjon for å undersøke den fremtidige byen. Se Future DiverCities for mer info. BEK er støttet av Kulturrådet, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

Bergen Kjøtt

Den latente byen gjennomføres ved Bergen Kjøtt som har støtte fra Bergen Kunsthall, Bergen kommune, Kulturrom, Arena Akustikk og BN Visuals.

Bergen Kjøtt og BEK tar situasjonen med covid-19 pandemien på største alvor. Programmet følger gjeldende retningslinjer. Videoprogrammet for Den latente byen vises derfor på nett på bek.no på grunn av gjeldende restriksjoner relatert til covid-19 for arrangementer i Bergen.