Future DiverCities

«Zonen» av Pia Rönicke

"Den latente byen" på Bergen Kjøtt 12.11.2020 29.11.2020

Publisert


Zonen (2005)
Pia Rönicke 
16mm lm/DVD, 22:34 min.

Gjennom et karakterløst landskap uten bygninger, men fullt av veier som leder ingensteds hen, vandrer tre arkitekter rundt mens de snakker om økologi, sosial bærekraft og arkitektur innenfor byplanlegging. Det blir aldri helt klart om landskapet som de vandrer gjennom er i ferd med å bygges, eller om det er et imaginært landskap der arkitektene kan projisere sine høytflyvende ideer. Det konkrete stedet ligger utenfor Århus i Danmark, der planer om et nytt industrielt område aldri ble fullt ut realisert. De planlagte fabrikkene ble aldri bygget, og området ble liggende igjen i en slags mellomtilstand som minner om den mystiske sonen i Tarkovskijs film Stalker – en slags mellomtilstand mellom åndelighet og materialitet.

Pia Rönicke (f. 1974 i Roskilde) er en billedkunstner bosatt i København. De siste årene har hun undersøkt forskjellige botaniske samlinger som viser spor av koloniale og geopolitiske forhold. Hennes arbeid tar opp problemstillinger rundt rom og romlige transformasjoner. Rönicke er interessert i sammenhengen mellom arbeidsstedet og det rommet som skapes i filmer, og hvordan vi oppfatter historiske spørsmål i relasjon til våre daglige gjøremål. Hun jobber ofte med arkiver, og det å samle er et tilbakevendende tema i hennes kunstverk. Rönicke har vist sine arbeider ved en rekke steder internasjonalt blant annet ved Parallel Oaxaca i Mexico, Overgaden Institute of Contemporary Art, Apexart, New York, Göteborg International Biennial for Contemporary Art og Henie Onstad Kunstsenter.

Den latente byen

Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap. 

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les mer om prosjektet og programmet her.