Future DiverCities

«Centarium» av Aleksander Johan Andreassen

"Den latente byen" på Bergen Kjøtt 12.11.2020 29.11.2020

Publisert

Centarium (2020)
Aleksander Johan Andreassen
4K Video, 21:58 min.

Centarium er iscenesatt og filmet i kjøpesentre i Mo i Rana under vanlig åpningstider. En rekke hendelser settes i gang da en utstillingsdukke våkner til live, og blir observert av en renholder. Filmen følger disse to karakterene sine møter og bevegelser i mer eller mindre identiske settinger.

I dette prosjektet tar Andreassen for seg de norske kjøpesentre som sosialt, estetisk og kulturelt fenomen. I videoen blir de del-offentlige rommene vi finner i kjøpesentre rekontekstualisert til rom for samtidskunst, der vi kritisk kan studere de performative strategiene som ofte brukes her. Videre stilles det spørsmål rundt gitte bevegelsesmønstre og sosiale normer som disse ulike rommene legger til rette for.

Aleksander Johan Andreassen (f. 1982 i Bodø) er billedkunstner og filmskaper bosatt i Oslo. Han arbeider hovedsakelig med film- og videoinstallasjoner der han undersøker ulike perspektiver på normalitet og tilhørighet. Hans arbeider er blitt vist ved utstillinger og filmfestivaler nasjonalt og internasjonalt ved blant annet AC Institute i New York, USA, The 63rd International Short Film Festival Oberhausen i Oberhausen, Tyskland, 55th Gijón International Film Festival i Gijón, Spania. Hans film Strim (2017) vant Gullstolen for beste norske kortfilm under Den norske kortfilmfestivalen i Grimstad. Andreassen har studert ved Nordland kunst- og filmskole, har en bachelor i fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen og en master i kunst fra Konstfack i Stockholm. 

Aleksander Johan Andreassens hjemmeside.

Den latente byen

Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap. 

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les mer om prosjektet og programmet her.