Future DiverCities

Den latente byen: Presentasjon av videoprogram

"Den latente byen": Presentasjon av videoprogram - strømmes fra Bergen Kjøtt 14.11.2020 16.0014.11.2020 16.30
"Den latente byen": Presentasjon på bek.no 14.11.2020 29.11.2020

Publisert

Dette miniforedraget ble direktestrømmet fra Bergen Kjøtt lørdag 14. november. Opptaket vil være tilgjengelig her til og med 29. november.

I denne presentasjonen vil Anders Rubing reflektere over videoprogrammet til utstillingen Den latente byen. Han vil trekke veksler på sitt pågående forskningsarbeid ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKOK) ved UiB, der han fokuserer på migrasjon, sosial ulikhet og kjønn. I sitt arbeid undersøker han hvordan fremtidsvisjoner av det urbane er produsert av diskurser rundt sikkerhet og motstandsdyktighet. Som arkitekt og lærer har Rubing en bred tilnærming til arkitektur, som både påvirker og påvirkes av samfunn, politikk, økonomi, kamp for demokrati, mangfold, undertrykkelse og ulikhet.

Medvirkende kunstnere i videoprogrammet er Aleksander Johan Andreassen, Aske Thiberg, Jonas Ersland, Pia Rönicke, Stephen Connolly og Tivon Rice. Videorprogrammet vil vises digitalt på bek.no i hele utstillingsperioden her. På grunn av gjeldende restriksjoner relatert til covid-19 for arrangementer i Bergen vil selve utstillingen være stengt for publikum.

Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap.

Med bidrag fra: Aleksander Johan Andreassen, Aske Thiberg, GaraGara Artist Initiative, Gitte Sætre & Frans Jacobi, Hanan Benammar, Hannevold/Prati/Qin/Shomali, Jan Mocek, Jonas Ersland, Kaeto Sweeney, Maren Dagny Juell, Marit Eikemo, Nayara Leite, Pia Rönicke, Stelios Manousakis, Stephen Connolly, Thure Erik Lund, Tivon Rice, Trond Lossius, VUMA Projects, Søssa Jørgensen & Yngvild Færøy. Programmet er utviklet av BEK.

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les hele programmet her.

Tittelen Den latente byen er inspirert av fagtermen «latent space», som er sentral i maskinlæring og kunstig intelligens. “Latent space” er den mengden av komprimerte data som maskinen analyserer og henter kunnskap fra, der algoritmene ofte er så kompliserte at de blir ugjennomtrengelige for oss og slik får et eget liv. Den latente byen vil til sammenligning nærme seg byens strukturer som er vanskelige å få øye på, for eksempel infrastruktur som trådløse nettverk og overvåkning, ikke-menneskelige perspektiv fra dyr og natur, og sosiale faktorer som makt og utenforskap. Sci-fi-visjoner av fremtidens by og kontemplasjoner rundt byplanlegging peker ut muligheter og fallgruver.

Anders Rubing (f. 1983 i Umeå, Sverige) er arkitekt og for tiden stipendiat på Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen. Hans forskningsprosjekt har et fokus på migrasjon, sosial ulikhet og kjønn, og ønsker å undersøke hvordan fremtidsvisjoner av det urbane er produsert av diskurser rundt sikkerhet og motstandsdyktighet. Som arkitekt og lærer har Rubing en bred tilnærming til arkitektur, som både påvirker og påvirkes av samfunn, politikk, økonomi, kamp for demokrati, mangfold, undertrykkelse og ulikhet. Rubing var medredaktør på den prisbelønte boken The City Between Freedom and Security(2017). Han ble utdannet på Bergen Arkitekthøgskole (BAS) i 2012 og er lærer på samme institusjon. Rubing har står bak en rekke offentlig oppdrag, byplaner og arkitektur, og er en av tre kuratorer for den nordiske arkitekturutstillingen Jävla kritiker!.

Portrettfoto av Thor Brødreskift.

Den latente byen

Den latente byen sammenfaller med feiringen av BEKs 20 års jubileum i 2020 som ressurssenter, springbrett for og premissleverandør innen kunst- og teknologifeltet. I løpet av året aktualiserer vi historien vår ved å vise kunstprosjekt fra arkivet og se på teknologiutviklingen gjennom de siste 20 årene i et samtidig og samfunnsmessig perspektiv. Til Den latente byen har vi bestilt nye kunstverk og tekster, med støtte fra Kulturrådet, Bergen kommune og Fritt Ord.

Den latente byen er det avsluttende prosjektet for Future DiverCities, et fire år langt EU-samarbeid støttet under Creative Europe-programmet. Prosjektet har utforsket nye måter å samarbeide på og har fokusert på kunstnerisk produksjon for å undersøke den fremtidige byen. Se Future DiverCities for mer info. BEK er støttet av Kulturrådet, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

Bergen Kjøtt

Den latente byen gjennomføres ved Bergen Kjøtt som har støtte fra Bergen Kunsthall, Bergen kommune, Kulturrom, Arena Akustikk og BN Visuals.

Bergen Kjøtt og BEK tar situasjonen med covid-19 pandemien på største alvor. Programmet følger gjeldende retningslinjer. Dette arrangementet vil strømmes på grunn av gjeldende restriksjoner relatert til covid-19 for arrangementer i Bergen.