Events

Software for real-time prosessering in innovative art projects

BEK 01.08.2012 09.0030.06.2014 16.00

Published

www.jamoma.org

Live prosessering av lyd og bilde gir nye kunstneriske muligheter i installasjoner, utstillinger, konserter og sceneproduksjoner. Man kan arbeide med interaksjon, tette koblinger mellom lyd, lys og video, og med avanserte løsninger for surround lyd og videoprojeksjon. Samtidig arbeider man i et programmeringsmiljø snarere enn med avviklingssystemer, og det foreligger ikke fullgode løsninger for live avvikling i disse programmene.

Jamoma er et open-source programvarebibliotek for strukturert programmering av live prosesser, og har som mål å adressere disse utfordringene. Utviklingsprosjektet fokuserer særlig på styring i sceneproduksjoner, utvikling av fleksible brukergrensesnitt og arbeid med surround lyd. I prosjektet inngår programvareutvikling, arbeid med dokumentasjon, workshops hvor utviklere samles, opplæringstiltak, og anvendelse i kunstneriske produksjoner.

Jamoma utvikles av kunstnere, musikere, forskere og programmerere fra USA, Norge, Frankrike og England, med BEK som viktig bidragsyter. Det er brukt av kunstnere i Norge og internasjonalt til musikk, lydkunst, installasjoner, scenekunst, spillutvikling, museumsdesign og innen forskning og medisin. Utviklingsprosjektet innebærer samarbeid med det franske industrielle forskningsprosjektet OSSIA (Open Scenario System for Interactive Application) og Fullbright Scholar utveksling fra Stetson University i Florida.

Relaterte saker:

Utvikling, forskning og formidling:

Anvendelse i kunstprosjekter

Foto:

  1. Skjermbilde av Jamoma-løsning for avvikling av 16-kanal surround lyd i forestillingen Urmakarens Hjarte.
  2. Urmakarens hjarte, Sandsund/Lie produksjoner i samarbeid med Sogn og Fjordane Teater, Rogaland Teater og Førdefestivalen. Nominert til Hedda 2012 som beste barne- og ungdomsforestilling. Foto: Viljar Losnegård
  3. Pieces of bits while disassembling, installasjon av Trond Lossius og Anna Wignell i det gamle IKEA-bygget i Åsane mai 2012 i regi av Borealis-festival. Foto: Jeremy Welsh