Future DiverCities

Åpning av Den latente byen

Åpning av "Den latente byen" strømmes fra Bergen Kjøtt 12.11.2020 19.0012.11.2020 22.00

Publisert

Velkommen til åpningen av Den latente byen 12. november fra kl. 19.00 – direktestrømmet til deg fra Bergen Kjøtt! Åpningskvelden byr på lansering av VUMA Soner app’en, performancer av Kaeto Sweeney og Gitte Sætre & Frans Jacobi, videovisning av Tivon Rice og DJ-sett fra Jiska Huizing. Fra kl. 19.00 vil også kunstprosjekt bli tilgjengelig på bek.no

Merk at arrangementet kun vil direktestrømmes, og vil med andre ord ikke være tilgjengelig i opptak senere. Gå til Vers Libre her https://www.mixcloud.com/live/verslibre/ og bli med oss når det skjer!

Åpningen strømmes på grunn av gjeldende restriksjoner relatert til covid-19 for arrangementer i Bergen.

Program for åpningskvelden

Torsdag 12. november kl. 19.00 – 22.00 – strømmes fra Bergen Kjøtt her: https://www.mixcloud.com/live/verslibre/

Åpningstale ved Katrine Nødtvedt, byråd for kultur, mangfold og likestilling

Lansering: VUMA Soner, en app med stedsutsløste vandringer laget av VUMA Projects

Videovisning: Environment Built for Absence (an unofficial/artificial sequel to J.G. Ballard’s «High Rise») av Tivon Rice

Performance: Are You Ready? av Gitte Sætre og Frans Jacobi (Medvirkende: Omar Johnsen og Craig Wells)

Performance: First kiss before anything once av Kaeto Sweeney

DJ Jiska Huizing

Dette er en jo utstillingsåpning, selv om formatet blir noe annerledes enn først planlagt. Fra torsdag 12. november vil du kunne oppleve kunstprosjekt og en nyskrevet tekst spesialbestilt til Den latente byen, og se hele videoprogrammet på bek.no.

It fits beautifully in the palm of your hand av Maren Dagny Juell, videoinstallasjon
The Carrier av Hanan Benammar, videoinstallasjon
www.ShowMeLove, Marit Eikemo, tekst
Temporary Museum: Microscopic Power of Food Practices av GaraGara Artist Initiative, installasjon

Videoprogram – se det her.
Centarium av Aleksander Johan Andreassen (21:58)
Now I see things for the way it is av Aske Thiberg (29:54)
Public Waiters av Jonas Ersland (03:44)
Zonen av Pia Rönicke (22:34)
Machine Space av Stephen Connolly (24:20)
Environment Built for Absence (an unofficial/artificial sequel to J.G. Ballard’s «High Rise») av Tivon Rice (17:45)

Alle kunstprosjektene vil være tilgjengelig på bek.no under Den latente byen 12 – 29. november.

Hele programmet for Den latente byen finner du her. Alle arrangementene vil strømmes på https://www.mixcloud.com/live/verslibre/ på tidspunktene oppgitt i programmet. Programmet oppdateres fortløpende. Følg med videre, vi holder deg oppdatert!

Den latente byen

Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap.

Med bidrag fra: Aleksander Johan Andreassen, Aske Thiberg, GaraGara Artist Initiative, Gitte Sætre & Frans Jacobi, Hanan Benammar, Hannevold/Prati/Qin/Shomali, Jan Mocek, Jonas Ersland, Kaeto Sweeney, Maren Dagny Juell, Marit Eikemo, Nayara Leite, Pia Rönicke, Stelios Manousakis, Stephen Connolly, Thure Erik Lund, Tivon Rice, Trond Lossius, VUMA Projects, Søssa Jørgensen & Yngvild Færøy. Programmet er utviklet av BEK.

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les hele programmet her.

Tittelen Den latente byen er inspirert av fagtermen «latent space», som er sentral i maskinlæring og kunstig intelligens. “Latent space” er den mengden av komprimerte data som maskinen analyserer og henter kunnskap fra, der algoritmene ofte er så kompliserte at de blir ugjennomtrengelige for oss og slik får et eget liv. Den latente byen vil til sammenligning nærme seg byens strukturer som er vanskelige å få øye på, for eksempel infrastruktur som trådløse nettverk og overvåkning, ikke-menneskelige perspektiv fra dyr og natur, og sosiale faktorer som makt og utenforskap. Sci-fi-visjoner av fremtidens by og kontemplasjoner rundt byplanlegging peker ut muligheter og fallgruver.

Om prosjektene på åpningen

VUMA Soner hyller stemmene, historiene og talentene til melaninrike mennesker i Skandinavia, og er en app med omsluttende lydopplevelser laget av VUMA Projects. Denne delen av appen inneholder en samling med tanker, refleksjoner og samtaler, både fra hukommelsen og spontane, knyttet til spesifikke landemerker, bygninger eller områder i Bergen. Skaperne av disse lydopplevelsene bor i Bergen, noen snakker på norsk og noen snakker på engelsk. Lydene er tilgjengelige på spesifikke steder i Bergen sentrum gjennom en gratis app som kan lastes ned. Lydene kan kombineres til en lang vandring eller flere mindre.

VUMA Projects vil holde felles byvandringer 14, 21, 28 og 29. november kl. 12.00. Les mer her. Produksjon er støttet av Bergen Kommune, Kulturrådet og BEK.

Environment Built for Absence (an unofficial/artificial sequel to J.G. Ballard’s «High Rise»)
Video (2018) av Tivon Rice

I våre post-digitale liv; hvor ofte er vel ikke opplevelser av urbane landskap preget av teknologi? Når vi beveger oss gjennom en by for første gang, er inntrykkene våre allerede påvirket av Google Maps og kulturelle bilder av denne og andre byer. Dette gjør skillet mellom menneskelig- og maskinkognisjon uskarpt og uhyggelig.

I denne videoen ser vi fotogrammetrisk dokumentasjon av den gradvise erosjonen av et modernistisk høyhus. Dette er koblet sammen med stemmen til et maskinlæringssystem som har lært seg de litterære verkene til forfatteren J.G. Ballard. Ut fra Ballards omfangsrike tekstproduksjon etterligner denne kunstige intelligensen vokabular, stil og tone i Ballards forfatterskap. Ordene utløses gjennom bilder fra videoen ved hjelp av datasyn. Ved å søke etter den poetiske, abstrakte og absurde naturen til disse systemene, spør Tivon Rice: Kan vi ved å observere en slik maskinpersepsjon tillate oss å reflektere over menneskets natur, kanskje til og med fra et ikke-antroposentrisk synspunkt? Les mer her.

Are You Ready? (2020) av Gitte Sætre og Frans Jacobi
Jeg er et dødt tre fra de norske skoger, som er på ekspedisjon til menneskenes verden. Mitt navn er “Den levende ulevende overvåkningspoet”. Ved hver fullmåne rapporterer jeg tilbake til naturen gjennom en veldig spesiell telekanal på verdensveven, fordi alle arter på denne jord trenger å være forberedt på det som kommer.

Så tenker du kanskje: WOW, det er jo litt rart – vel, alt er surrealistisk for øyeblikket. En må være åpen for ting utenfor det ordinære i disse ekstraordinære tider. Metafysikken er full av mystiske tilfeldigheter, og det første skrittet mot å kunne se med et klart blikk er å ikke avvise noe, men virkelig utfordre sitt sanseapparat for å forstå hva virkeligheten kan innebære. Å, gud, så spennende!

Hva sier du, er du klar?

Are You Ready? er støttet av Norsk Kulturråd, Statens Kunstfond, Bergen Kommune, Universitetet i Bergen/KMD, NBK vederlagsfondet, Fond for lyd og bilde og BEK/Future Divercities. Les mer her.

First kiss before anything once av Kaeto Sweeney
Kaetos arbeider dreier seg rundt hvordan historier kan bli fortalt og mottatt på forskjellige måter, historier som tilhører både personlige og samfunnsmessige perspektiver. Dette spiller han ut gjennom performance, film og installasjon som del av det pågående prosjektet I seem to live. Ved bruk av prosjektorer og green screens som både tekniske og poetiske elementer stiller han spørsmål rundt begynnelser og avslutninger. First kiss before anything once er en historie om en ensom gutt som lengter etter å gå ut og danse. Med støtte fra BEK, vil performancen bli skrevet for et online og IRL intimt publikum og gis en ny form til åpningen av Den latente byen 12. november. Les mer her.

Jiska Huizings DJ-sett kombinerer musikk fra et bredt spekter av sjangre, men obskur klubbmusikk, inspirasjon fra world music og polyrytmer er alltid viktig. Hun liker å lage overraskende sammenhenger, og kombinerer gjerne lyder fra naturen med mørk elektronisk musikk, uhyggelig filmmusikk eller drivende rytmer som inviterer deg til å åpne ørene og bevege føttene.

Den latente byen

Den latente byen sammenfaller med feiringen av BEKs 20 års jubileum i 2020 som ressurssenter, springbrett for og premissleverandør innen kunst- og teknologifeltet. I løpet av året aktualiserer vi historien vår ved å vise kunstprosjekt fra arkivet og se på teknologiutviklingen gjennom de siste 20 årene i et samtidig og samfunnsmessig perspektiv. Til Den latente byen har vi bestilt nye kunstverk og tekster, med støtte fra Kulturrådet, Bergen kommune og Fritt Ord.

Den latente byen er det avsluttende prosjektet for Future DiverCities, et fire år langt EU-samarbeid støttet under Creative Europe-programmet. Prosjektet har utforsket nye måter å samarbeide på og har fokusert på kunstnerisk produksjon for å undersøke den fremtidige byen. Se Future DiverCities for mer info. BEK er støttet av Kulturrådet, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

Bergen Kjøtt

Den latente byen gjennomføres ved Bergen Kjøtt som har støtte fra Bergen Kunsthall, Bergen kommune, Kulturrom, Arena Akustikk og BN Visuals.

Bergen Kjøtt og BEK tar situasjonen med covid-19 pandemien på største alvor. Programmet følger gjeldende retningslinjer. Åpningen av Den latente byen vil strømmes på grunn av gjeldende restriksjoner relatert til covid-19 for arrangementer i Bergen.