På arbeidsopphold nå

Arbeidsopphold: Amber Ablett, My Fathers Left

BEK 26.02.2024 01.03.2024

Publisert

Amber Ablett var i arbeidsopphold på BEK 26. februar–1. mars som del av forberedelsene til utstillingen My Fathers Left på Visningsrommet, som del av Borealis – en festival for eksperimentell musikk.

Kunstner og forfatter Amber Ablett presenterer en ny lydinstallasjon som utforsker farskap sett fra perspektivet til barn av den afrikanske diasporaen. Dette samarbeidsbaserte forskningsprosjektet tar form som en seks-kanals lyd- og videoinstallasjon – et poetisk lydlig essay og mixtape som bygger på et bredt spekter av erfaringer.

Verket begynner med kunstnerens egen utforskning av hvordan narrativene som det britiske, norske og vestlige samfunnet har lært oss om svarte fedre, har formet og forvrengt måten hun så på forholdet til sin egen far, og hvordan diskriminering basert på hudfarge og internalisert rasisme spiller inn. Verket er installert i galleriet Visningsrommet USF innenfor en trestruktur festet på trebein som brukes til å holde båter oppe når de tas på land. Båtdelene knytter verkets personlige historier til historiene til fedre som har reist sjøveien.

Som en svart kvinne med irsk, trinidadisk og britisk bakgrunn bosatt i Norge, skaper Amber sitt arbeid et rom for å stille spørsmål, kritisk tenkning og fellesskap. Hun er interessert i hvordan vi lærer om oss selv ved å lære om andre mennesker, og konflikten mellom vår indre forståelse av hjemmet og andres oppfattelse.

Utstillingsåpning
Torsdag 14. mars, 19.00–20.00.
Verket spiller 19.15 og varer i 30 minutter
Åpningstider utstilling
Fre–Lør 13.00–18.00
Søn 12.00–18.00

My Fathers Left er bestilt av BEK – Bergen senter for elektronisk kunst og Borealis – en festival for eksperimentell musikk, som finner sted i Bergen 13.–17. mars. BEK samarbeider med Borealis om bestillingsverket My Fathers Left av Amber Ablett, samt et arbeidsopphold med gjestekunstner Elina Waage Mikalsen og Familiedagen på BEK. Se fullt program på borealis.no.

Del av New Perspectives for Action – et prosjekt av Re-Imagine Europe, delfinansiert av Den europeiske union.

Foto: 1) Jan Khur 2-4) Thor Brødreskift/Borealis