Future DiverCities

Latent City – Invisible Fields #2: Live radio, videovisning, samtale og kunst-TV

"Latent City - Invisible Fields #2" - direktestrømmes fra Bergen Kjøtt 29.11.2020 14.0029.11.2020 16.40

Publisert

BEK ønsker deg velkommen til live-programmet Latent City – Invisible Fields #2 som vil ta for seg spørsmål knyttet til klima, økologi og hvordan vi lever sammen med dyr, natur og hverandre. Måten vi organiserer oss i byer og samfunn kan ses i et skarpt relieff ved å innta uvante perspektiver; som synspunktene til et dødt tre, eller ved å se på hvordan dyr inntar kriker og kroker i våre møysommelig planlagte urbane omgivelser. Spørsmål rundt det å observere er et felles utganspunkt for kunstprosjektene som blir presentert i dette programmet.

Latent City – Invisible Fields #2, søndag, 29. november kl. 14.00 – 16.40

Dette arrangementet vil strømmes på YouTube her og på BEKs Facebook-side her.

Meld deg også på “Zoom backstage” her. Her kan du kan delta mer aktivt i arrangementet med å stille spørsmål og kommentere det som foregår. Vi oppfordrer alle til å bli med på Zoom’en, slik at vi kan få en følelse av å være sammen på tross av nedstengingen vi lever i. Å være med via Zoom vil også gi innblikk i hva som foregår i kulissene. Det som foregår på Zoom’en vil ikke være en del av det strømmede innholdet.

Mellom Folk & Dyr i Bergen er en lydlig spekulasjon rundt dyr i byen. Kunstnerne Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy tar oss med på en reise der knokler forteller om fortidens by og lyder blandes med fortellinger fra dyr og mennesker i Bergen.

Videoen The Carrier av Hanan Benammar er et bestillingsverk til Den latente byen i anledning BEK sitt 20 års jubileum. Benammar reflekterer rundt observasjon, og bruker trente duer som protagonister for å fortelle historier om språk, teknologi og migrasjon. 

Det blir verdenspremiere på den første episoden Gitte Sætre og Frans Jacobi sin nye nettbaserte TV-serie Are You Ready?. Her reiser et dødt tre til vår menneskelige sivilisasjon, der hen ser med avsky, håp og humor på hvordan vi har organisert ting.

Maud Ceuterick er postdoktor i digital kultur ved Universitetet i Bergen, og vil lede samtaler med kunstnerne der også Stein Thorsen, formann i Bergen brevdueklubb vil delta. 

Latent City – Invisible Fields #1 fant sted lørdag 21. november og tok for seg aspekter ved usynlighet når det kommer til teknologi og infrastruktur og makt.

PROGRAM
Søndag 29. november kl. 14.00 – 16.40

14.00 Velkommen

14.05 Mellom Folk & Dyr i Bergen, live radio av og med Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy (norsk), 40 min

14:55 Samtale med Søssa Jørgensen, Yngvild Færøy og Stein Thorsen, ledet av Maud Ceuterick (norsk)

15:20 The Carrier av Hanan Benammar, video 17 min

15:35 Verdenspremiere på første episode av den nettbaserte TV-serien Are You Ready? laget av Gitte Sætre og Frans Jacobi, 26 min

16:05 Samtale med Frans Jacobi og Den levende, ulevende overvåkningspoet, ledet av Maud Ceuterick, der vi også bringer inn Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy.

17:00 Slutt

Om bidragsyterne på Latent City – Invisible Fields #2

Mellom folk & dyr i Bergen av Yngvild Færøy & Søssa Jørgensen
Er mennesket hundens beste venn? Kan det urbane nabolaget inkludere plankton, rotte og ku? Og hva har arkeologer og måker til felles? Vi spisser ørene og lytter til bydyret, går på knokkeljakt i fortidas Bergen og snuser på framtidsbyen – med fabulerende høyttenkning, ubesvarte spørsmål og oppmerksom lytting. Folk & dyr er en plattform for å dele og diskutere spørsmål om menneskers og dyrs sameksistens, denne gangen i et lydunivers hentet fra Bergen by. Les mer her.

Mellom folk & dyr i Bergen er støttet av Fritt Ord og BEK.

Are You Ready? av Gitte Sætre og Frans Jacobi
Jeg er et dødt tre fra de norske skoger, som er på ekspedisjon til menneskenes verden. Mitt navn er “Den levende ulevende overvåkningspoet”. Ved hver fullmåne rapporterer jeg tilbake til naturen gjennom en veldig spesiell telekanal på verdensveven, fordi alle arter på denne jord trenger å være forberedt på det som kommer.

Så tenker du kanskje: WOW, det er jo litt rart – vel, alt er surrealistisk for øyeblikket. En må være åpen for ting utenfor det ordinære i disse ekstraordinære tider. Metafysikken er full av mystiske tilfeldigheter, og det første skrittet mot å kunne se med et klart blikk er å ikke avvise noe, men virkelig utfordre sitt sanseapparat for å forstå hva virkeligheten kan innebære.

Å, gud, så spennende! Hva sier du, er du klar?

Are You Ready? Er støttet av Norsk Kulturråd, Statens Kunstfond, Bergen Kommune, Universitetet i Bergen/KMD, NBK vederlagsfondet, Fond for lyd og bilde og BEK/Future Divercities. Les mer her.

Stein Thorsen driver en duekleiv på Askøy og er engasjert i duer og dyrenes plass i våre samfunn. Han er formann i Bergen brevdueklubb. Thorsen var en av samarbeidspartnerne i Hanan Benammars arbeid til Den latente byen, The Carrier. Les mer mer om prosjektet her.

Maud Ceuterick er postdoktor i digital kultur ved Universitetet i Bergen. Hennes forskning tar for seg kjønn og maktrelasjoner i hverdagen, slik de er gjengitt på skjerm. Hennes postdoktorprosjekt Affirmative Post-Cinema: Narrative and Aesthetic Responses to Gender and Power har mottatt EU-støtte (Horizon 2020) og handler om de narrative og estetiske mekanismene av digitale medier, med et spesielt fokus på simulerende teknologier. Les mer her.

Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap.

Med bidrag fra: Aleksander Johan Andreassen, Aske Thiberg, GaraGara Artist Initiative, Gitte Sætre & Frans Jacobi, Hanan Benammar, Hannevold/Prati/Qin/Shomali, Jan Mocek, Jonas Ersland, Kaeto Sweeney, Maren Dagny Juell, Marit Eikemo, Nayara Leite, Pia Rönicke, Stelios Manousakis, Stephen Connolly, Thure Erik Lund, Tivon Rice, Trond Lossius, VUMA Projects, Søssa Jørgensen & Yngvild Færøy. Programmet er utviklet av BEK.

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les hele programmet her.

Tittelen Den latente byen er inspirert av fagtermen «latent space», som er sentral i maskinlæring og kunstig intelligens. “Latent space” er den mengden av komprimerte data som maskinen analyserer og henter kunnskap fra, der algoritmene ofte er så kompliserte at de blir ugjennomtrengelige for oss og slik får et eget liv. Den latente byen vil til sammenligning nærme seg byens strukturer som er vanskelige å få øye på, for eksempel infrastruktur som trådløse nettverk og overvåkning, ikke-menneskelige perspektiv fra dyr og natur, og sosiale faktorer som makt og utenforskap. Sci-fi-visjoner av fremtidens by og kontemplasjoner rundt byplanlegging peker ut muligheter og fallgruver.

Den latente byen

Den latente byen sammenfaller med feiringen av BEKs 20 års jubileum i 2020 som ressurssenter, springbrett for og premissleverandør innen kunst- og teknologifeltet. I løpet av året aktualiserer vi historien vår ved å vise kunstprosjekt fra arkivet og se på teknologiutviklingen gjennom de siste 20 årene i et samtidig og samfunnsmessig perspektiv. Til Den latente byen har vi bestilt nye kunstverk og tekster, med støtte fra Kulturrådet, Bergen kommune og Fritt Ord.

Den latente byen er det avsluttende prosjektet for Future DiverCities, et fire år langt EU-samarbeid støttet under Creative Europe-programmet. Prosjektet har utforsket nye måter å samarbeide på og har fokusert på kunstnerisk produksjon for å undersøke den fremtidige byen. Se Future DiverCities for mer info. BEK er støttet av Kulturrådet, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

Bergen Kjøtt

Den latente byen gjennomføres ved Bergen Kjøtt som har støtte fra Bergen Kunsthall, Bergen kommune, Kulturrom, Arena Akustikk og BN Visuals.