There Is No Here, Here

There Is No Here, Here (2017) av Gisle Martens Meyer
Videodokumentasjon av musikkvideoforestilling (utdrag 3 min.)

Fortapt i digitale virkeligheter
Gisle Martens Meyer (Ugress) fremfører sangene sine live, samtidig som han lager og eksisterer i musikkvideoene. Musikeren går seg stadig mer vill i den endeløse digitale virkeligheten han møter: Han bryter ut av veggposter, jakter på riktig emoji i videospill, går seg vill i labyrintiske chatter på datingplattformer, forsvinner i operativsystemer, bryter opp med fremtiden gjennom vintage sci-fi og løper med VR til skyene…

I forestillingen There Is No Here, Here opptrer, skaper og filtrerer Martens Meyer virkeligheten sin i sanntid. Som publikum ser vi alltid både virkeligheten og den redigerte versjonen av virkeligheten. Men hvor ser vi, og hvor foregår samtalen?

Forestillingen utforsker realitetene, mulighetene og visjonene våre som moderne digitale personas og profiler. Den stiller spørsmålstegn ved hvordan den konstante og endeløse redigeringen av virkeligheten påvirker oss; som individer, i relasjoner og som samfunn. Blir vi aktivert eller deaktivert av sosiale medier og digital teknologi? Hvordan skiller vi mellom ‘ekte’ og ‘falsk’ når alt alltid kan redigeres? Og spiller det egentlig noen rolle, siden vi alltid kan angre?

Tittelen “There Is No Here, Here” er en omskrivning av sitatet “there is no there, there”, som stammer fra Gertrude Steins selvbiografi. Sitatet beskriver hennes barndomssted, men fikk en annen betydning av William Gibson da han brukte nøyaktig samme setning som en beskrivelse av det første cyberspace, The Matrix, i romanen Neuromancer (1984).

Vi er i Gibsons fremtid nå. Vi lever i våre personlige matriser. Vi kaller vår fragmenterte, spredte oppmerksomhet for ‘multitasking’, hærer av digitale kloner utfører ‘oss’ i endeløse ekkokamre på sosiale medieplattformer, algoritmer bestemmer for oss, dype drømmer og nevrale nettverk kategoriserer oss, mobilkamera husker for oss, og bevegelsregistering leger oss.

There Is No Here, Here springer ut fra Gibsons dystopiske fremtid av ensomme hackere, som sliter med sine mange virkeligheter. Men det er ikke fiksjon lenger.

Trigger 22 – Ugress live på Parkteatret i 2018

There Is No Here, Here på Østre/BIT Teatergarasjen, 25. februar 2017

Medvirkende i produksjon
Gisle Martens Meyer: Performer, komponist, visuelt, redigerer
Anne Marthe Dyvi og Lars Ove Toft (BEK): Kunstnerisk rådgivning
Stephan Schwarz (Tanzhaus NRW): Co-produsent, dramaturgi, rådgiver
Sven Åge Birkeland (BIT Teatergaragen): Dramaturgi, co-produsent, rådgiver
Per Mygland (Music Arts Drama Entertainment): Management/rådgiver

Produksjonspartnere
Prosjektet er produsert via Martens Meyers selskap Uncanny Planet, i samarbeid med co-produsenter og støttespillere:
BIT Teatergarasjen / Oktoberdans, Bergen
BEK – Bergen senter for elektronisk kunst
Tanzhaus NRW, Düsseldorf, Tyskland
Sala Hiroshima, Barcelona, Spania
Kulturrådet
Komponistens Vederlagsfond
Bergen kommune

There Is No Here, Here har vært vist ved
Temps d’Images, Tanzhaus NRW, Düsseldorf, Tyskland
Sala Hiroshima, Barcelona, Spania
Oktoberdans, Bergen
InShadows Festival, Lisboa, Portugal
LichtCampus Festival, Hildesheim, Tyskland
Østre, BIT Teatergarasjen, Bergen
TechnArte, Bilbao, Spania
ZKM, Karlsruhe, Tyskland