MOD/ALL workshop
Publisert
År etter år, tiår etter tiår, har nye teknologiske oppfinnelser gjort det mulig for komponister og musikere å bli bedre i utøvelsen av sitt håndverk, og i dag byr teknologien på uendelig mange muligheter til å undersøke og utforske videre. Hver nye plugin lover nye soniske universer å gå seg vill i. Hver nye synthesizer hevder å høres enda freshere ut enn den forrige. Teknologi har gjort at det umulige synes mulig, og at det uoppnåelige er innen rekkevidde. Det er imidlertid noen aspekter som har en tendens til å bli oversett i prosessen.
Hva er egentlig det umulige? Hvor er det kunstneriske målet, godt gjemt i alle teknologiens muligheter?
MOD/ALL-prosjektet adresserer nettopp dette. Gjennom praktisk arbeid og eksperimenter skal vi utvikle våre kunstneriske visjoner.
– Hvordan relaterer teknologien du bruker til de kunstneriske ideene du prøver å finne ut av?
– På hvilket tidspunkt hjelper teknologien, og når kommer den i veien?
– Hvilken programvare gjør at du høres ut som deg?
– Hvilke kontrollere eller instrumenter gjør det mulig å uttrykke deg selv?
MOD/ALL starter med en rekke diskusjonskvelder der vi skal undersøke spørsmålene over og mange flere. Langsomt skal vi diskutere oss frem til nye ideer hvor det kunstneriske uttrykket er i fokus, og som ved hjelp av teknologien skal realiseres. Til slutt vil resultatene bli presentert som demoer, performancer og visninger!
MOD/ALL er for kunstnere fra alle fagområder som bruker teknologi i live-settinger.
For spørsmål og påmelding til workshopene, ta kontakt med Lars Ove Toft på e-post lars.ove.toft@bek.no
Lansering
1. desember inviterer vi alle interesserte til å bli med på lanseringen av MOD/ALL. Fra 14.00 til 16.00 vil vi informere om workshopene og gi noen demonstrasjoner, og det blir servert noe å bite i.
Diskusjon I – Broer og vegger
18. januar 2018, kl. 19:00 – 22:00
Diskusjon 2: Embodimapping
25. januar 2018, kl. 19:00 – 22:00
Diskusjon 3: Implementeringer
1. februar 2018, k. 19:00 – 22:00
Praktisk workshop
28. februar – 5. mars 2018
MOD/ALL vil bli ledet av Tijs Ham. Tijs startet sin kunstneriske karriere innen billedkunst, men beveget seg fort over til musikk og lyd. Under navnet Tapage har han gitt ut flere EP-er og album på ulike plateselskaper. Han er medstifter av Soundlings Collective, og har vært med på å starte Think Tank Meetups, som diskuterer spørsmål relatert til kunst og teknologi. I de siste årene har Tijs vært aktiv som arrangør for STEIM (Studio for Electro-Instrumental Music), og han er involvert i flere lydrelaterte prosjekter. Han opptrer jevnlig på scenen, både alene og som del av trioen The Void*, hvor han spiller på sine spesialbygde instrumenter basert på feedback og rekursjon.
Praktiske workshoper
Nå er det «praktisk uke» i MOD/ALL-prosjektet! Basert på temaene som vi har vært innom på diskusjonskveldene tidligere i vinter, tar workshopene for seg hva det praktisk mulige / umulige er, og hvordan vi kan finne det kunstneriske målet i all teknologien.
De praktiske workshopene er åpne både for tidligere deltakere i MOD/ALL og for nykommere som er erfarne med teknologi i sine kunstnerskap. Dersom du aldri før har programmert, mikset eller bygget moduler, men tenker at dette kan være interessant for din fremtidige praksis, så er du mer enn velkommen til å bli med for å lytte til og observere hva de andre holder på med!
I løpet av «praktisk uke» blir det holdt fem workshoper mellom 28. februar og 5. mars 2018. Alle workshopene varer i ca. to timer fra kl. 13.00 – 15.00, men man kan godt komme før og være igjen etterpå for å jobbe på egenhånd.
Trådløse sensorer
Onsdag 28. februar, kl. 13.00
Vi skal se nærmere på den trådløse plattformen Sense/Stage, utviklet av Marije Baalman, og vi skal leke med lyder mens vi beveger sensorene.
Sense/Stage
Live-opptreden av Marije Baalman
Kommunikasjon mellom programvare og maskinvare
Torsdag 1. mars, kl. 13.00
OSC, MIDI, Audio analysis, Serial, Soundflower, Jack… Det er mange måter å koble forskjellige programmer sammen. Vi skal utforske mange av disse, og se nærmere på fordelene med å koble sammen forskjellige programvarer og maskinvarer!
Open Sound Control
Versum demo av Tarik Barri
Programmering: Tips & triks
Lørdag 3. mars, kl. 13.00
PD, SuperCollider, Max/MSP, Processing, openFrameworks… Hver og en av disse programmeringsspråkene muliggjør at kreative brukere kan lage sine egne applikasjoner, og forme ideene sine utfra eget behov. Det er mange ulike tilnærminger til programmering, og denne ettermiddagen skal vi dele våre egne «do’s and don’ts» med hverandre.
SuperCollider
Pure Data
Processing
openFrameworks
Teensy og spenningsmodulator
Søndag 4. mars, kl. 13.00
Modulære synthesizere blir mer og mer populære for hver dag som går. Spesielt blir Eurorack-formatet brukt av mange nisjeselskaper som stadig utvikler nye moduler. Vi skal utforske hva som skal til for å bygge våre egne moduler, ved å bruke Teensy mikroprossessorer.
Teensy
Radio Music – en virtuell radiomodul for Eurorack
Radioer og mikserfeedback
Mandag 5. mars, kl. 13.00
No-input-miksing er en fascinerende metode for å lage lyder gjennom kreativ kobling av standard analoge miksere. Først skal vi undersøke hvordan vi kan få en mikser til å «synge», før vi beveger oss over til mer komplekse lyder og til sist bruker radio for å forsterke de soniske mulighetene.
Three Mixers Rehearsal av Tijs Ham
Diskusjonskvelder
Diskusjon 3: Implementeringer
1. februar 2018, k. 19:00 – 22:00
På den siste diskusjonskvelden i MOD/ALL-prosjektet er det tid for å skifte over fra teori til praksis. Hvordan kan alle disse kunstneriske ideene oversettes til faktiske kunstverk, instrumenter og performances? Vi inviterer deg til å ta med de praktiske spørsmålene du selv har, når diskusjonen nå skal handle om å sette konkrete planer ut i livet.
Bidra i diskusjonen med dine egne erfaringer, og ikke nøl med å stille spørsmål som måtte komme opp underveis!
Diskusjon 2: Embodimapping
25. januar 2018, 19:00 – 22:00
BEK, Prosjektrom 1
På den andre diskusjonskvelden vil vi dykke ned i sammenhenger rundt kroppsliggjøring, kartlegging og utførelse. Hvilke strategier bruker vi for å gjøre teknologiene våre slik vi ønsker dem? Hvordan oversetter vi våre performative bevegelser til lyder eller bilder?
Bidra i diskusjonen med dine egne erfaringer, og ikke nøl med å stille spørsmål som måtte komme opp underveis!
Diskusjon 1: Broer og vegger
18. januar, kl. 19:00 – 22:00
BEK, Prosjektrom 1
MOD/ALL-prosjektet starter det nye året med en diskusjon rundt teknologimetaforene «bro»/»bridge» – som hjelper deg å nå nye utgangspunkt for nye uttrykk, og «vegg»/»wall» – som separerer utøvere og publikum.
Vi vil dykke ned i tema som:
– Vise frem eller gjemme bort teknologien?
– Gjennomføringsevne
– Teknologi som et tomt scenerom (hvor alt er mulig)
– Den bærbare datamaskinen… Instrument, verktøykasse, begge, ingen?
– Utvikling av instrumenter og utvikling av virtuositet
– Virtuelle og taktile uttrykk
Bidra i diskusjonen med dine egne erfaringer, og ikke nøl med å stille spørsmål som måtte komme opp underveis!