Kommende arrangementer

Kulturnatt: «Land Bodies, Decomposing Mass» av Bjørnaali, Lanzmaier og Simmons

BEK 08.09.2023 18.0008.09.2023 23.00

Publisert

BEK ønsker velkommen til en uformell omvisning i våre studio og arbeidsrom under Kulturnatt, med visning av installasjonen «Land Bodies, Decomposing Mass» av kunstnere Ingrid Bjørnaali, Fabian Lanzmaier og Maria Simmons.

Den trekanals lyd- og videoinstallasjonen omhandler torvmyrer og hvordan de tolkes gjennom ulike opptaksmåter og 3D-teknologier. Ved hjelp av fotogrammetri, feltopptak og syntetiserte lyder forsøker kunstnerne å skape et omsluttende rom, et miljø med sine egne regler og funksjonsmåter, et økosystem besøkende kan tre inn i og oppleve. 

Ved å vandre gjennom det virtuelle landskapet får seeren kjennskap til spesifikke myrer i Norge, Finland og Canada – eller rettere sagt en abstrahert versjon av disse myrene som er formet gjennom kameraets fortolkning, fotogrammetriprosessen og vår egen fortolkning av lydmiljøet. 

Lydlandskapet består av bearbeidede feltopptak fra det fysiske myrlandskapet såvel som syntetiserte lyder, og skaper nok et lag av abstraksjon og et fordreid perspektiv også innenfor det lydlige domenet. Lyden blir projisert ut gjennom et multikanalsoppsett. 

Verket har blitt utviklet av kunstnerne i våre studioer: Bjørnaali, Lanzmaier og Simmons redigerte lyd- og videomateriale, testet ulike oppsett for installasjonen og spilte inn en voice-over til videoen i et arbeidsopphold på BEK i april 2023. Verket har blitt produsert med støtte fra Fond for Lyd og Bilde, Canada Council for the Arts og UKAI Projects. Det ferdigstilte arbeidet ble vist først som del av gruppeutstillingen «Splinten i øyet» på Nitja senter for samtidskunst 17. juni–6. august 2023, og senere også som en interaktiv utstilling på nett. Verket får Bergenspremiere under Kulturnatt på BEK.

Ingrid Bjørnaali (hun/henne) er en tverrdisiplinær kunstner fra Kristiansand med base i Oslo. I videopraksisen sin utforsker hun spesifikke biotoper gjennom digitale kamerateknikker, og jobber videre med disse bruddstykkene av natur basert på deres virtuelle utslag. Bjørnaali er interessert i ulike prosesser der vi lærer fra og tolker naturen som omgir oss og artene vi sameksisterer med, eksempelvis gjennom fotogrammetri som er beslektet med satelittkartlegging og mediering av antroposentriske rom og monumenter. Bjørnaali tok mastergrad (MFA) ved Kunstakademiet i Oslo i 2021, med deler av studiene tilbragt på utveksling i Helsinki på Taideyliopiston Kuvataideakatemia, “Time and Space Arts”. Arbeidene hennes har vært stilt ut i Norge, Finland, Kroatia, Canada, på Malta og i internasjonale nettbaserte biennaler. https://www.ingridkbjornaali.com/ 

Fabian Lanzmaier (han/ham) jobber med lyd og musikk, både solo og i ulike konstellasjoner som kombinerer lyd med installasjon, teater, dans, bevegelige bilder og liveperformance. I sitt arbeid bruker han lydsyntese for å utforske aspekter ved lydens tekstur og struktur, så vel som dens tilstedeværelse i rom. Han eksperimenterer med oppfattelse av og tanker om naturlige og kunstige lyder, flytende og tvetydige miljøer – en labyrint som utfolder seg i surrealistiske omgivelser av organiske strukturer som stadig beveger seg og blir forstyrret eller forskjøvet. https://www.fabianlanzmaier.com/

Maria Simmons (hun/de) er en hybridkunstner som bor i Guelph, ON (Canada). Hun undersøker potensialiteten i ulike miljøer gjennom å jobbe med hybrider av skulptur og installasjon. Arbeidet deres omfavner kontaminering som samarbeid. Hun samler på søppel, dyrker gjær, fermenterer planter og oppfostrer fruktfluer. Hun lager kunst som spiser seg selv. De har MFA fra University of Waterloo og BFA fra McMaster University. De har nylig stilt ut på Visual Art Centre of Clarington, Gallery Stratford, Trinity Square Video og Centre3. Hun har hatt arbeidsopphold ved Mustarinda (Finland), BioArt Society (Finland), Silent Barn (USA) og Factory Media Centre (Canada). https://maria-simmons.com/

Tilgjengelighet

BEKs lokaler er dessverre ikke tilgjengelige for rullestolbrukere. Send oss en e-post på bek@bek.no om du bruker rullestol, så vil vi gjøre vårt beste for å finne en løsning som ivaretar dine behov. Våre toaletter er for alle kjønn. Servicehunder er velkomne i våre lokaler. Det er også mulighet for å trekke seg tilbake om man trenger å ha det stille.

Bilder: Stills fra «Land Bodies, Decomposing Mass» av Bjørnaali, Lanzmaier og Simmons.