Forests as Environmental Media: Vegetalizing a Smart Forests Atlas – en workshop med Jennifer Gabrys

BEK 12.09.2023 13.09.2023

Publisert

Som en del av det kommende symposiet «The Only Lasting Truth is Change 2023» inviterer BEK kunstnere, forskere og skogforvaltere til workshopen «Forests as Environmental Media: Vegetalizing a Smart Forests Atlas» ledet av forfatter, forsker og praktiker Jennifer Gabrys.

Digitale miljøteknologier er tatt i bruk over hele kloden, de overvåker hav og jordbruk, byer og atmosfærer. Satellitter for fjernmåling (remote sensing) og in situ sensorer, Lidar og miljøroboter er utplassert for å overvåke, kontrollere og endre miljøer. Slik har også skoger blitt stadig mer digitalisert. Digital overvåkning av skoger knytter seg til utvidede nettverk som dokumenterer og kontrollerer en planet i endring. Enten det er for å forhindre avskoging eller forbedre karbonlagring, er smarte skogteknologier ofte programmert for å optimalisere eller utvide skogtjenester for å kunne håndtere klimakrisen. 

Mens digitale medier på denne måten endrer skoger, danner skoger i seg selv samtidige, miljømessige medium. Miljøhendelser strømmer gjennom skoger, mens mer langvarige endringer og sesongvariasjoner blir dokumentert av skogen gjennom former for analog utregning. I en slik forståelse utfører skogen beregninger, selv om denne blir gjort i komplekse og utstrakte fellesskap over tid. På denne måten endrer de omfanget av hva beregning er, og hvordan det kan fungere i og på verden. 

Workshopen vil utforske hvordan vi kan ta i bruk disse forskjellige beregningsmetodene på tvers av digitale, organiske og økologiske prosesser. Prosesser for beregning av skoger og skoger som beregningsverktøy vil gjennomgås ved å studere spredningen av digitale teknologier som overvåker og forvalter skoger. Samtidig skal vi se på hvordan skoger tar teknologien tilbake til naturen. Vi vil undersøke dagens praksis i skogforvaltning under vandring gjennom Bergens skogområder, mens vi diskuterer rollen til teknologi og teknikk slik de er sammenbygd med miljøet. Ved å engasjere oss i forskningsinfrastrukturen og nettverket til Smart Forests Atlas, vil vi samle, dokumentere og foreslå ulike tilnærminger til såkalte smarte skoger og vegetabiliserte teknologier gjennom feltobservasjoner, nye kollektiver og vegetabilske retningslinjer for blomstrende skogmiljø.

Workshopen foregår over to dager, på BEK og i skogsområder rundt Bergen.

Tid: 12. september 14:00–17:00, og 13. september 11:00–16:00
Sted: BEK, C. Sundts gate 55, og i skogen.
Deltakelse: Workshopen er med fysisk oppmøte, og vil foregå på engelsk.
Påmelding: Send en e-post til ase@bek.no innen 8. september. Begrenset antall plasser.
Deltageravgift: Gratis.

Jennifer Gabrys

Jennifer Gabrys er en professor i medier, kultur og miljø ved Institutt for sosiologi ved University of Cambridge. Hun leder forskergruppen Planetary Praxis og er hovedforsker i det ERC-finansierte prosjektet, Smart Forests: Transforming Environments into Social-Political Technologies. Hun er forfatteren av Citizens of Worlds: Open-Air Toolkits for Environmental Struggle (2022); Program Earth: Environmental Sensing Technology and the Making of a Computational Planet (2016); og Digital Rubbish: A Natural History of Electronics (2011). Hun co-redigerer «Planetarities» kort-monografiserien utgitt gjennom Goldsmiths Press. Arbeidet hennes er tilgjengelig på planetarypraxis.org og jennifergabrys.net.

The Only Lasting Truth is Change

The Only Lasting Truth is Change er et utvidet symposium som undersøker framtidige rammeverk for kunst, teknologi, natur og makt. Årets symposium finner sted i Bergen og på nett 17.–18. november 2023, med satellitt-arrangement gjennom høsten. Klikk her for det detaljerte symposieprogrammet.

Symposiet er i regi av BEK, med støtte fra Norsk kulturråd, Fritt Ord, Bergen kommune, KORO, Bergesenstiftelsen, og i samarbeid med Ekko, Østre. Det er en del av New Perspectives for Action – et prosjekt av Re-Imagine Europe, medfinansiert av EU.

Tilgjengelighet

BEKs lokaler er dessverre ikke tilgjengelige for rullestolbrukere. Send oss en e-post på bek@bek.no om du bruker rullestol, så vil vi gjøre vårt beste for å finne en løsning som ivaretar dine behov. Våre toaletter er for alle kjønn. Servicehunder er velkomne i våre lokaler. Det er også mulighet for å trekke seg tilbake om man trenger å ha det stille.

Workshopen ble holdt i samarbeid med Statsforvalteren i Vestland

Foto: Jennifer Gabrys