Verktøykassen: Introduksjonsworkshop til koding av lyd i SuperCollider med Tijs Ham

BEK 15.05.2024 10.1516.05.2024 17.30

Publisert

Bli med på en konsentrert to-dagers workshop i SuperCollider på BEK, ledet av lydkunstner Tijs Ham. Kodeplattformen SuperCollider brukes av musikere, kunstnere og forskere som jobber med lyd og musikk. Softwaren er gratis og open source for Windows, macOS og Linux.

Tid: Onsdag 15. mai kl 10:15–17:00, torsdag 16. mai kl 10:15–17:30.
Sted: BEK, C. Sundts gate 55
Påmelding: Workshopen er nå fullbooket. Meld deg opp på venteliste via skjema her. Workshopen holdes på engelsk, med forklaringer på norsk ved behov. Kontakt oss på resources@bek.no ved spørsmål.
Ingen forhåndskunnskaper i koding eller programmering kreves. Ta med din egen pc eller laptop til BEK for å jobbe på under workshopen, og ta kontakt om du ikke har en maskin tilgjengelig.
Delta digitalt: Du kan og melde deg opp til introduksjonen på starten av dagen 15. mai via zoom. Dette passer for deg som er interessert men ikke kan delta fysisk, eller som kun vil ha en generell innføring i kodeplattformen. Meld deg på i samme skjema.

Deltagerne vil få et grundig trinn for trinn-kurs i programmeringsspråket og praktisk kunnskap i SuperCollider for å lage programmer til å generere lyder og manipulere lydopptak. De vil lære hvordan man gjør feilsøking og finner løsninger, samtidig som man lærer å omfavne kaos og glitcher.

Første dag av workshopen går gjennom det grunnleggende om SuperCollider, og deltagerne får lage sine første lyder. Den andre dagen vil handle om lyd, å lage ulik støy og filtrere disse for å skape sammenhengende lydlandskap.

Resultatet av workshopen presenteres 6. juni på Østre, som en konsert på Bulldozer, en konsertserie for støymusikk i Bergen. Deltagerne inviteres til å ta del i konserten selv, eller å låne ut sin kodete lyd så Tijs Ham kan fremføre den live for dem. 

SuperCollider

SuperCollider er en plattform for lydsyntese og algoritmisk komposisjon brukt av musikere, kunstnere og forskere som jobber med lyd. Programvaren er tekstbasert koding, med en bratt læringskurve for nybegynnere. SuperCollider er open source, og et kraftig, men rimelig verktøy for kunstnere og musikere. Kodespråket brukes av kunstnere over hele verden, ofte i live-koding eller som del av Algoraves, samt lydkunstinstallasjoner eller opptredener i elektronisk musikk. 

Tijs Ham

Tijs Ham (Nederland, ’81) er en lydkunstner og forsker som bor og arbeider i Bergen. Hans kunstneriske praksis befinner seg innen levende elektronisk musikk, med fokus på kaotiske prosesser. Han gir ut musikken sin på internasjonale plateselskap som Moving Furniture Records, Point Source Electronic Arts og Ant-Zen, under artistnavnet Tapage. Han har en Ph.D. i kunstnerisk forskning ved KMD/UiB, og har jobbet for STEIM som produsent av konserter og workshops og som medlem av det kunstneriske styret, hvor han initierte mange prosjekter og samarbeidet med tilreisende artister. Da han flyttet til Norge satte han i gang en rekke kunstneriske prosjekter med fokus på audiovisuelle forestillinger innen levende elektronisk musikk. Disse verkene inkluderer Refract/Recurse (I samarbeid med Birk Nygaard, fremført på Bergen Kjøtt, Landmark, USF Verftet Visningsrommet, V2_), Ecdysis (Opptredener på Landmark, Østre, STEIM og en kassettutgivelse), Multiple Minds (Fremført på KMD , Østre, University of Canterbury), STATES (I samarbeid med Kjetil Møster, fremført på Lydgalleriet, Østre, Bergen Kjøtt), Follow the Unfolding (I samarbeid med Carmen Bóveda, fremført på Bergen Kjøtt).

Alle verkene nevnt ovenfor bruker SuperCollider i stor grad. Tijs Ham har også opptrådt på forskjellige live-koding- og Algorave-arrangementer.

Tilgjengelighet

BEKs lokaler er dessverre ikke tilgjengelige for rullestolbrukere. Send oss en e-post på bek@bek.no om du bruker rullestol, så vil vi gjøre vårt beste for å finne en løsning som ivaretar dine behov. Våre toaletter er for alle kjønn. Servicehunder er velkomne i våre lokaler. Det er også mulighet for å trekke seg tilbake om man trenger å ha det stille.