Arrangement

Utstillinga «Grøne sjøar og blått blod» på Kabuso

Kabuso 16.02.2013 14.3021.04.2013 00.00

Publisert

Grøne sjøar og blått blod er en 2 måneder lang utstilling med 4 konserter på Kunsthuset Kabuso i Øystese. Ved bruk av skulpturer, video, tekster, lyd og tegninger gjør Carl Martin Hansen, Glenn Erik Haugland og Heidi Tronsmo forsøk på å gjøre klimaendringene, og måten dette tærer på Folgefonna til en sansemessig erfaring.

Produksjonen åpner lørdag førstkommende 16.2 kl 14.30. Samme dag, kl. 16, spilles den første av 4 konserter. Komponist Glenn Erik Haugland har valgt å kalle disse konsertene musikalske undringer. På scenen har han med seg breforsker Jostein Bakke fra Bjerknesinstituttet som sammen med musikerne Jostein Stalheim, Heidi Tronsmo, Ivar Kolve og Anne Goro Haugland spør; Kven er Ho?

Noen kaller Folgefonna for Ho, andre har gitt henne navn som “Den kvite jomfru”, og lignenede. Det er en fin ting at folk ønsker å personifisere og på den måten ivareta naturfenomen som denne breen i vår eget nabolag. Jeg er sikker på at mange vil komme til å oppleve det som deprimerende når breen forsvinner. Bresmeltingen er imidlertid et tegn på langt mere alvorlige hendelser som kan ramme oss alle. Folgefonna er klimaforskernes “kanarifugl” – en varsler om verdens helsetilstand.

Den første musikalske undringen handler om Folgefonna, Ho, – og vi, betrakterene, som ser henne på avstand.

Exhibition blog