BEK Åpningsuke: Maia Urstad: The birds – et samarbeid med Anna Papaeti

BEK 17.02.2024 21.00

Publisert

Lørdag 17. februar
21:00
BEK, C. Sundts gate 55, 9. etasje
Gratis og åpent for alle – ingen registrering nødvendig!

Mychos – Puffinus yelkouan eller middelhavslire – er en truet sjøfugl hvis største koloni finnes på den ubebodde øya Gyaros ved Egeerhavet, Hellas. Gyaros har vært eksilsted siden romertiden, og ble omgjort til en interneringsøy for politiske fanger i Hellas under og etter borgerkrig og militærdiktaturet (1948-1974). Øya ble også brukt til militærøvelser av den greske marinen fra 1974 til 2000. Allmennheten har fremdeles ikke lov til å besøke øya i dag.

World Wildlife Fund (WWF) har nå ansvaret for å overvåke Gyaros og dyrelivet som har blomstret i fravær av mennesker: store bestander av Mychos, Monachus Monachus-seler (middelhavsmunkeseler), fugler og slanger er oppført blant de faste beboerne.

Bestående av to verk som snakker sammen og deler tittel, utgjør The birds Maia Urstad og Anna Papaetis første samarbeid. Med utgangspunkt i de særegne, nesten utenomjordiske og gråtaktige fugleskrikene til middelhavsliren, reflekterer verkene over prosessen som ligger i det å lytte til det ikke-hørbare i møte med traumatisk historie og natur – som ligger utenfor språket og det symbolske. I kontrapunkt med hverandre utforsker de hvordan vår egen posisjon, som lyttere og som vitner til historiske traumer, betinger og bidrar til vår lydlige opplevelse.

Maia Urstad og Anna Papaeti møttes på Transmissions Sound Art Residency Exchange, som var medorganisert av Syros Sound Meetings (Hellas) og Nordnorsk kunstnersenter ved Karolin Tampere, koordinert av Onassis Stegi (Hellas) i samarbeid med Ultimafestivalen i Oslo. Utvekslingen var del av Transmissions-prosjektet, støttet av EEA Grants og The Norwegian Financial Mechanisms 2014-2021.

Anna Papaetis tekstlige del av verket er tilgjengelig for gjennomlesning på BEK under lydperformancen, men Anna Papaeti er ikke selv tilstede under performancen.

Maia Urstad

Maia Urstad jobber i skjæringspunktet mellom lyd- og billedkunst, først og fremst med stedsspesifikke og romlige lydinstallasjoner. Hun benytter seg av funnet lydmateriale som utgangspunkt for komposisjon. Teknologisk utvikling og kommunikasjonsteknologi er tilbakevendende temaer i mange av hennes arbeider, ofte med bruk av radio som et sentralt auditivt, visuelt og konseptuelt element.

Anna Papaeti

Anna Papaeti er musikkviter/forsker og kunstner, basert i Hellas. Hun fokuserer på sammenhengen mellom musikk, lyd, traumer og minne, og utforsker spesielt skjæringspunktet mellom politikk, etikk og estetikk. Siden 2011 har hun undersøkt bruken av musikk og lyd som et verktøy for manipulasjon, terror og motstand i interneringssituasjoner. Hun er også en forskningsbasert kunstutøver, og jobber med lyd og tekst.

Tilgjengelighet

BEKs lokaler er dessverre ikke tilgjengelige for rullestolbrukere. Send oss en e-post på bek@bek.no om du bruker rullestol, så vil vi gjøre vårt beste for å finne en løsning som ivaretar dine behov. Våre toaletter er for alle kjønn. Servicehunder er velkomne i våre lokaler. Det er også mulighet for å trekke seg tilbake om man trenger å ha det stille.

Alle bilder: Gyaros, foto: Maia Urstad

Tilbake til fullt program for BEK Åpningsuke 2024.