Arrangement

Sculpting Sound in Space – lyddiffusjonsworkshop og konsert

Presentasjon av Natasha Barrett i Stein Rokkans Hus Studio A, Griegakademiet 06.06.2019 13.0006.06.2019 14.30
Workshop i Stein Rokkans Hus Studio A, Griegakademiet 07.06.2019 10.0007.06.2019 16.00
Konsert i Stein Rokkans Hus Studio A, Griegakademiet 07.06.2019 19.0007.06.2019 20.15

Publisert

Denne workshopen vil demonstrere hvordan fremført spatialisering av stereo lydspor, ved hjelp av en moderat stor høyttalergruppe, kan skape en dynamisk, umiddelbar, allsidig og omsluttende 3-D lydopplevelse, og forsterke musikken for et konsertpublikum. Kveldskonserten er åpen for publikum, og vil presentere et lite utvalg verk av Beatriz Ferreyra, samt verk av Natasha Barrett og utdrag fra workshopen.


Fremført spatialisering, også kjent som lyddiffusjon, har sin historie i et acousmonium høyttalerorkester som ble til ved GRM (Group de Recherches Musicales, Paris) på 70-tallet. Siden den gang har lyddiffusjon forsterket fremførelser av stereo elektroakustisk musikk over hele verden.

Førstehåndserfaring med lyddiffusjon gir viktig innsikt for komponister som arbeider med lyd i rommet. Selv for komponister som ikke jobber i stereoformat, er det et viktig element for å forstå hvordan man arbeider musikalsk og romlig med mer avanserte teknologier som ambisonics.

Gjennom et oppsett med flere høyttalere vil vi i workshopen fordype oss i praktiske eksperimenter med både musikalsk materiale og høyttalerplasseringer. Deltakere kan leke med et forhåndsvalgt musikkstykke, men er også invitert til å ta med sitt eget.

Kveldskonserten vil presentere et utvalg verk av den berømte kvinnelige pioneren Beatriz Ferreyra (f. 1937). Konserten vil bli spilt av Natasha Barrett. Ferreyra var tilknyttet GRM, grunnlagt av Pierre Schaeffer på Radio France på 1950-tallet. Etter å ha flyttet fra sitt fødeland Argentina til Paris i 1963, laget hun sin egen radikale, levende musikk på GRM. Hun begynte snart å utforske fremføringer med lyddiffusjon for sine verk på GRM og i Bourges International Electroacoustic Music Festival. Ferreyra bor i Frankrike og er fortsatt aktiv som komponist og som utøver over hele verden. Konserten vil også presentere verk av Natasha Barrett og utdrag fra workshopen.

Bilde over: Acousmonium, INA-GRM, 1980. Foto av Laszlo Ruska, funnet på designingsound.org her.

«Emergence inverted: decomposing the 3D soundscape as compositional materials»
Presentasjon ved Natasha Barrett

Torsdag 6. juni kl. 13.00 – 14.30 i Stein Rokkans Hus Studio A, Griegakademiet
Åpen for alle interesserte.

Scultping Sound in Space
Workshop

Fredag 7. juni kl. 10.00 – 16.00 i Stein Rokkans Hus Studio A, Griegakademiet
Studenter ved Griegakademiet som er interesserte i å delta kan ta kontakt med Dániel Péter Biró på e-post dpbiro@uib.no
Utover dette er workshopen lukket/kun for inviterte deltagere.

Sculpting Sound in Space
Konsert for publikum

Fredag 7. juni kl. 19.00 – 20.15 i Stein Rokkans Hus Studio A, Griegakademiet

Program

Beatriz Ferreyra:
La ba-balle du chien-chien à la mémère, 11’11
Ekko, 8’35

Natasha Barrett:
Portaler, 10’00

Utdrag fra workshopen:
15 ‘

Beatriz Ferreyra:
L’Autre Rive, 18’56

Prosjektet er ledet av Electro Audio Unit v/ Natasha Barrett, i samarbeid med Grieg Academy Composition Research Group ved Griegakademiet – Institutt for musikk, KMD, UiB v/ Dániel Péter Biró og BEK.

Støttet av Norsk kulturråd.