Arrangement

Omsluttende lyd 1: Spat og mikrolyd

Notam, Sandakerveien 23D, bygg F3 13.11.2017 09.3017.11.2017 16.00
Notam, Sandakerveien 23D, bygg F3 12.12.2017 11.0014.12.2017 16.00

Publisert

Notam og BEK starter nå en rekke verksteder tilpasset avanserte brukere, i perioden 2017 til 2019. Kursene får en teknisk vinkling, og deltagerne må ha grunnleggende kjennskap til programmering, spesielt i Max, og signalbehandling. Kursene er på engelsk, og går vekselvis i Bergen og Oslo. Det er begrenset med plasser til kursene, og høyt kvalifiserte deltagere vil derfor bli prioritert.

 

Thibaut Carpentier: Omsluttende lyd og IRCAM Spat

13. – 17. november kl 9:30 – 16:00
Sted: Notams studioer i Oslo
Pris: 7500,- for akademisk ansatte i 50% stilling eller mer, gratis for øvrige.

Thibaut Carpentier er en av hovedutviklerne bak Spat, en programvare for spatialisering av lyd i Max. Verkstedet blir en blanding av praksis, veiledning og foredrag.

Program
Dag 1: Teori om spatialisering og omsluttende lyd, tankene bak Spat

Dag 1 og 2: Praktisk introduksjon til rammeverket i Spat og grunneksempler i panorering

Dag 2 og 3: Romklang og stråling av lyd. Mer avanserte eksempler.

Dag 3: Ambisonics og binaurale teknikker (programvare for sporing av hodebevegelser, VR, osv.)

Dag 4: fokus på Panoramix, en ny derivat av Spat som fokuserer på miksing og postproduksjon

Dag 4: presentasjon av IRCAMs siste arbeid innen omsluttende lyd; forskningsprosjekter og kunstneriske produksjoner

Dag 5: Å skrive redskaper for omsluttende lyd (automasjon, DAW-er, algoritmisk komposisjon, kontrollere, integrasjon med OpenMusic, objektbasert lyd, etc.)

Søk om deltagelse på workshop med Thibaut Carpentier her.
Du vil få svar på om du har fått plass via epost innen 15. oktober.

 

Curtis Roads: Mikrolyd og komposisjon av elektronisk musikk

12. – 14. desember kl 11:00 – 16:00
Sted: Notams studioer i Oslo
Pris: 7500,- for akademisk ansatte i 50% stilling eller mer, gratis for øvrige.

Curtis Roads er pionér innen mikrolyd, spesialist på granulærsyntese, komponist, forfatter og programmerer. Han er professor i mediekunst og teknologi ved Universitetet i California, Santa Barbara. Programmet for workshopen er en blanding av foredrag og praksis i studio – mer detaljert program kommer. Roads holder konsert på kveldstid tirsdag 12. desember, i samarbeid med nyMusikk.

Søk om deltagelse på workshop med Curtis Roads her.
Du vil få svar på om du har fått plass via epost innen 15. oktober.

 

Bakgrunn for satsningen

Notam og BEK er sentre for nyskapende utvikling og bruk av teknologi til musikk- og kunstformål i Norge. Vi har et bredt internasjonalt nettverk med ledende skikkelser innen musikkteknologi, lyddesign og audiovisuell teknologi. Både Notam og BEK har utdanning og kompetansehevingstiltak som et av våre kjerneområder. Vi ønsker å sette nye mål, gi nye impulser og muligheten til å løfte blikket fra hverdagsløsninger for miljøet av musikkteknologer, kunstnere. Kursrekken vil videre ta for seg tema som Ambisonics, bølgefeltsyntese, avanserte mikrofonteknikker, hodetelefoner og omsluttende lyd, visuell lyd, Jitter og GEN, Hisstools, maskinlæring og filterdesign.

 

Om IRCAM Spat

«
Spat er en program for sanntidsarbeid med kringlyd som gjør det mulig for komponister, lydkunstnere, visuelle kunstnere og lydteknikere å kontrollere lokalisering og plassering av lydkilder i studioer for omsluttende lyd. I tillegg gir Spat en kraftig etterklangsmotor som kan brukes til ekte og virtuelle lydrom. Prosessoren mottar lyder fra instrumenter eller syntetiske lydkilder, legger til spatialiseringseffekter i sanntid, og sender ut signaler for reproduksjon på et elektroakustisk system (høyttalere eller hodetelefoner).
Modulær signalbehandlingsarkitektur og design styres av beregningsmessige effektivitets- og konfigureringshensyn. Dette tillater spesielt enkel tilpasning til ulike flerkanals utgangsformater og reproduksjonsoppsett, over høyttalere eller hodetelefoner, mens kontrollgrensesnittet gir direkte tilgang til perseptuelt relevante parametere for å spesifisere avstands- og etterklangseffekter, uavhengig av det valgte reproduksjonsformatet. En annen opprinnelig egenskap ved Spat er grensesnittet for kontroll av romvirkninger basert på oppfatninger. Dette gjør det mulig for brukeren å intuitivt spesifisere egenskapene til et bestemt rom uten å måtte bruke et akustisk eller arkitektonisk vokabular.»
Tekst oversatt fra forumnet.ircam, les mer her.

 

Om mikrolyd

«
På et nivå som befinner seg et stykke under musikalsk notasjon befinner det seg et landskap formet av mikrolyd – lydpartikler som varer mindre enn en tiendedel av et sekund, lyder som smelter sammen, fordamper og muterer til andre lyder. Nylige teknologiske fremskritt gir oss mulighet til å sondere og manipulere disse lydpunktene, løse opp de tradisjonelle byggeblokkene av musikalsk notering og intervaller, til et mer flytende og smidig medium. Fornemmelsen av punkt, puls (en serie av punkter), linje (tone) og overflate (tekstur) dukker opp når partikkeltetthetenen øker. Komponister har brukt teorier om mikrolyd i computermusikk siden 1950-tallet, blant dem Karlheinz Stockhausen og Iannis Xenakis. Med økende interesse for datautstyr og elektronisk musikk, utforsker mange komponister og programvareutviklere fordelene ved denne måten å teoretisere lyd.»
Tekst oversatt fra mitpress.mit.edu, les mer her.
Kursrekken er støttet av Norsk kulturråd.

Illustrasjoner lastet ned fra http://forumnet.ircam.fr/product/spat-en/ og https://www.kvraudio.com/product/ircam-spat-by-flux