Moving Ice på Sonic Acts

EYE Amsterdam 05.03.2024 19.15

Publisert

Et bestillingsverk av BEK og et prosjekt utviklet i BEKs lydstudio presenteres på Eye Amsterdam under Sonic Acts-biennalen 5. mars.

Sonic Acts presenterer Moving Ice, en kveld på Eye Filmmuseum som tar et dypdykk i politikken rundt is og kulde. Kvelden starter med Sébastien Robert og Mark IJzermans testvisning av sitt prosjekt Another Deep. Robert og IJzerman jobbet med prosjektet i arbeidsopphold på BEK høsten 2023. Verket er en visuell og sonisk utforsking av den kommende dyphavsgruvedriften i Svalbard-regionen. Prosjektet tar sikte på å synliggjøre potensielle miljømessige og geopolitiske påvirkninger, samt utfordringer for urfolk, som følger av gruvedrift på havbunnen. Verket reflekterer over temaer som klimaendringer, industrialisering og ressursutnyttelse. Robert og IJzerman jobbet med lydsporet til verket og performancen i BEKs lydstudio.

Etter forestillingen vises verdenspremieren på Susan Schupplis film Moving Ice, et verk bestilt av BEK og Sonic Acts. Filmen er en introduksjon til mindre kjente konsekvenser av industrialiseringen på 1800-tallet, da is ble behandlet som en handelsvare. Den «frosne vannhandelen» var en handel med naturlig is som flyttet lasten sin langs de veletablerte skipsrutene til plantasje- og krydderhandelen. Filmen forteller om hvordan europeiske og amerikanske kjøpmenn forsøkte å kjøle ned tropene gjennom økonomisk styring av temperatur, ved frakt av naturis utvunnet fra isbreer og vintersjøer til koloniale eliter rundt om i verden.

Etter visningen går Schuppli og hennes samarbeidspartner Faiza Ahmad Khan i samtale med kunstner og prosjektutvikler på BEK Åse Løvgren, om Schupplis forskning på «isarkivene»som avslørte denne fascinerende, tilslørte historien.

Løvgren og Schuppli har samarbeidet over flere år om Schupplis forskning. Schuppli deltok på BEK sitt symposium i 2022 med utgivelsen av vinylplaten Ice Records. Utgivelsen tok for seg konsekvensen av smelting av isbreer og ismasser, og hvordan informasjon om jordens klimahistorie forsvinner idet eldgamle luftbobler blir sluppet løs fra isen de har vært innkapslet i. Schuppli samlet materiale fra sine møter med forskere, økologer, aktivister, lokalsamfunn og folkesangere på platen, med alt fra feltopptak fra isbreer gjort av forskere i Canada, på Svalbard og det norske fastlandet og i India til en folketone fra Ladakh om fjell, elver og bekker. Schuppli holdt en workshop på BEK i 2022 om hvordan hendelser og prosesser setter spor i natur og økosystemer. Høsten 2023 tok Løvgren og dronefotograf Thomas Bugaj droneopptak av Folgefonna isbre for Schupplis film.

Se Schupplis foredrag om Ice Records fra BEKs symposium 2022 her:

Les mer og kjøp billetter til Moving Ice her.

Susan Schupplis Moving Ice er del av New Perspectives for Action, et prosjekt av Re-Imagine Europe, delfinansiert av EU. Prosjektet er støttet av Kulturrådet og det kunstneriske forskningsprosjektet Illuminating the Non-Representable, på fakultetet for Kunst, Musikk og Design på Universitetet i Bergen.

Images: 1) Jigmet Singge and Susan Schuppli recording for «Ice Records», courtesy of Susan Schuppli 2-3) Mark IJzerman and Sébastien Robert recording in Svalbard, photo: Mark IJzerman 4) Women delivering ice in 1918 5) Faiza Ahmad Khan listening to ice, courtesy of Susan Schuppli 6) Susan Schuppli, courtesy of the artist