Arrangement

Mahlet Ogbe: The Ambience of Bereavement

Galleri 3,14 15.01.2010 18.0013.03.2010 00.00

Publisert

Det finnes spesielle ritualer rundt hvordan sorg kommer til uttrykk i den eritreiske og nordetiopiske kulturen. Den første reaksjonen på døden eller til de triste nyhetene er typisk ikke å gråte, men i stedet å rope høyt, en handling utført av som regel nære familiemedlemmer.

Responsen på det uventede og sørgelige tapet uttrykkes som en plutselig og kraftig lyd av ulike stemmer, som skaper sterke, veldig emosjonelle og fysiske reaksjoner.

Sorgen når sitt klimaks under begravelsen ved en blanding av gråt og skriking, som smelter sammen med ekkoet fra kirkegården. De gråter med en svært lik rytme – det lyder utrolig, nesten som en sang. Innenfor gråten presenteres det forskjellige temaer, som utdypes rytmisk og melodisk.

“The ambience of bereavement” er basert på denne dramatiske opplevelsen hvor det grunnleggende, både i innstilling og karakter, er laget som et tegn på sorg etter dødsfallet av noen.

Det er ikke et spørsmål om å uttrykke sorg over tapet av en bestemt person, men generelt et ritual av sorg – en rituell handling, gjenkjennelig og relatert til hvordan mennesker uttrykker dyp sorg – med vekt på omstendighetene rundt hendelsene som utgjør en slik håpløs situasjon.

Vår sorg og hvordan denne kommer til uttrykk, kan være forskjellig fra kultur til kultur, men smerten vi føler er den samme.

Videoenproduksjonen er gjort i samarbeid med BEK.