Arrangement

Amber Ablett: Anthems

Lydgalleriet 08.11.2019 01.12.2019

Publisert

I prosjektet Anthems har Amber Ablett lært seg nasjonalsangene til land som folk har spurt henne om hun kommer fra. Ablett har jobbet tett med BEK siden begynnelsen av prosjektet; diskutert konseptuelle spørsmål, utviklet en måte å filme performance for videoverk, og jobbe ut en 12-kanals lydinstallasjon som skal stilles ut på Lydgalleriet 8. november – 1. desember 2019.


Prosjektet begynte tidlig i 2017 da hun samlet en liste over 12 land hun var blitt koblet til basert på sitt utseende, og begynte å lære disse nasjonalsangene skrevet for å tegne et bilde av en stolt nasjon for å fremkalle fellesskap og enhet. Det overordnede i å lære nasjonalsangene søker å reise spørsmål om det antatte forholdet mellom etnisitet og nasjonalitet, vårt ytre utseende og våre indre forbindelser, hvordan vi ser oss selv og hvordan andre ser oss.

Forsøket på å lære seg sangene er Ablett sitt forsøk på å knytte kontakt med land som hun ikke har noen forbindelse til, men som andre koblet henne til, mens de også samtidig konfronterer en følelse av tilhørighet. Utstillingen på Lydgalleriet tar i bruk opptak og tekstverk fra prosjektet innenfor en arkivstruktur.

Prosjektet har blitt delt på en rekke måter de siste to årene, gjennom performance, lydverk og tekst. I oppkjøringen til utstillingen på Lydgalleriet var Ablett vertskap for to diskusjonsverksteder som åpnet opp samtaler rundt hvordan vi ser oss selv og hvordan vi blir sett.


Amber Ablett

Amber Ablett er en kunstner og forfatter med base i Bergen, Norge. Ved å bruke forestilling, tekst, lyd og re-enactment, ser arbeidet hennes på viktigheten av sted og tilhørighet til hvordan vi er sammen. Når hun går bort fra opptoget, bruker Ablett ofte workshops og samlinger som en plattform for å dele og åpne for hennes praksis.

Nyere prosjekter inkluderer: Høstutstillingen, Kunstnernershus, Oslo, 2019; Archipeligo (solo/performance), Hordaland Kunstsenter, Bergen, 2019; Residency AIRY, Kofu, Japan, 2018; Norden til Bergen, Bergen, Norway, 2018; Studio Kitchen, Hordaland Kunstsenter, Bergen, Norway, 2016-2018; Anthems, FELT Gallery, Bergen, Norway, 2017; G/rove, Latitude 28, Dehli, India, 2017; Bergen Assembly, Norway, 2016.

Amber Ablett
Lydgalleriet