Arrangement

Vilde Salhus Røed: Cataract

Visningsrommet USF 29.03.2019 19.0007.04.2019 16.00

Publisert

Utstillingen Cataract av Vilde Salhus Røed på Visningsrommet USF dreier seg rundt noen arvete negativruller som i mange år har ligget eksponerte men ufremkalte. Tittelverket Cataract ble utviklet på BEK tidligere i vinter under en arbeidsresidency, og det er BEK sitt utstyr som blir brukt i avspillingen av dette lydverket.

Utstillingsåpning fredag 29. mars kl 19.00
Se åpningstider og mer informasjon på Visningsrommet USF her.

Cataract dreier seg rundt noen arvete negativruller som i mange år har ligget eksponerte men ufremkalte. De skjulte fotografiene vitner om noe som fant sted og som det var verdt å ta bilde av, men som først begynner å eksistere når bildene blir fremkalt og historiene om dem blir fortalt. Man tar ofte bilder for å huske. Men hvor upålitelig er vel ikke både fotografiet og hukommelsen?

Der digitale bildearkiv kan synes ugjennomtrengelige i sine altomfattende volum, kan et lite utvalg eksponeringer åpne for et utall mulige historier. Hukommelsen og forestillingsevnen er tett forbundet i hjernen. Er det egentlig mulig å forestille seg noe man ikke allerede har erfaring med? Og hvordan kan man mane frem usynlige fotografier?

I utstillingen vises tre nye verk hvor minner, den skrevne historien og forestillinger knyttes sammen gjennom negativrullene og arvet kamerautstyr. I Technical Department blir kamerautstyret dokumentert som polaroid-fotografier, og dets tekniske spesifikasjoner knyttes sammen med utstyrets faktiske brukshistorie. Fotografiene i serien Suspense er kopier laget fra negativrullene, og viser hvordan lys og kjemiske prosesser over tid har visket ut bildene til det ugjenkjennelige. Tittelverket Cataract er basert på lydbildene kunstneren hørte da hun besøkte negativrullene ved hjelp av teknikken Remote Listening, en adaptert versjon av Remote Viewing som bla. har blitt benyttet i etterretning av CIA for å få inntrykk av og informasjon fra fjerne og usette steder og/eller mål ved hjelp av ”ekstrasanselig” persepsjon eller det å ”sanse” med sinnet. Cataract er lydlige situasjonsbeskrivelser, hvor fotografiske egenskaper, teknikk og prosess påvirker måten lyden er bygd opp.

Utstillingen er støttet av BEK – Bergen senter for elektronisk kunst, Kulturrådet, Regionale prosjektmidler og Bergen kommune.


Om Vilde Salhus Røed

Vilde Salhus Røed (f. 1981 i Bergen) er utdannet med master i kunst fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 2008. Vilde er interessert i hvordan visuell representasjon former vår personlige og kollektive historieforståelse. Spesielt er hun interessert i den rollen fotografi spiller som dokument – når fotografi brukes og/eller kommuniseres i forsøk på å forstå, eller sette verden i system. Kunstprosjektene hennes dreier seg ofte rundt fotografi, og hun undersøker både den materielle, den kontekstuelle og den teknologiske siden av mediet. Vilde tar sjelden egne bilder, derimot har arkiv og gjenbruk av historisk materiale stått sentralt i flere av arbeidene hennes. 

Vilde har tidligere stilt ut ved bla. Lillehammer Kunstmuseum, Kunsthall 3,14 (Bergen), Galerie Jette Rudolph (Berlin), Preus Museum (Horten), Fotogalleriet (Oslo), Platform Stockholm, Entrée (Bergen), Sørlandets Kunstmuseum (Kristiansand), Kunsthal Charlottenborg (København), The Woodmill (London) og KODE – Kunstmuseer og komponisthjem i Bergen.

Vildes hjemmeside her.