Utvikling

Studio Sessions #3: Helene Rickhard og Gareth Morris

BEK 28.10.2019 07.11.2019
Lampemannen Bar - Presentasjon 07.11.2019 22.0007.11.2019

Publisert

Husker du sist gang du hørte en ny musikksjanger for første gang, eller et helt nytt lydunivers, eller en overraskende kombinasjon av lyder du ikke trodde var mulig kunne passe sammen? Gjennom BEK Studio Sessions ønsker vi å dyrke frem dette øyeblikket.

Torsdag 7. november vil Helene Rickhard og Gareth Morris presentere resultatene av sitt samarbeid i denne tredje versjonen av Studio Sessions på BEK.

Helene Rickard og Gareth Morris på Lampemannen bar
Videodokumentasjon av Paul Johannessen


Presentasjon
Torsdag 7. november kl. 22:00

Helene Rickhard (NO / Camp Cosmic) & Gareth Morris (UK / 8bitpeoples)
DJ Niilas (NO)

Lampemannen Bar
Strandgaten 197, 5004 Bergen

Se også Facebook-arrangementet her.


Helene Rickard (NO / Camp Cosmic)

Helene Rickhard har laget synthbølger over Oslo de siste årene. Med en forkjærlighet for fortryllende melodier laget av eldgamle elektroniske kretsløp og et fundamentalt rytmisk instinkt, har hun fått rykte som en av Oslos mer idiosynkratiske DJ-er. Settene hennes er sammensatt av åttitallets synth wave, minimal wave, new world ambient og cosmic disco. Hun har en unik teft for det uvanlige og esoteriske, og trives i de dunkle hjørnene av tidlig synthesizermusikk.

Helene er en av initiativtakerne til Oslos “Camp Cosmic”, et klubbkonseptsom fremhever nettopp de mørke hjørnene av synth wave-sjangeren. Nylig spilte hun for Jægers Boiler Room weekender.


Gareth Morris (UK / 8bitpeoples)

Gareth Morris, aka gwEm, lager chiptune-musikk ved hjelp av maxYMiser-programvaren som han har skrevet for 1980-tallets Atari ST-hjemme-datamaskin. Han snakker energisk om den kunstneriske friheten som chiptune-scenen gir ham; – «chiptune-musikk gir meg carte blanche til å utforske hvilken som helst sjanger, samtidig som jeg fremdeles kan høre hjemme på chiptune-musikkscenen». Hans omfattende materiale spenner over drum’n’bass, punk, heavy metal, garasje, elektro, folk, house, grime, dad rock, happy hardcore og dubstep.

gwEms utgivelser er å finne på en rekke nett- og fysiske labels inkludert Astralwerks, Cheapbeats Tokyo, 8bitpeoples, mikromusic, Shitkatapult og Muller. Samarbeid med andre London-baserte artister som grime MC Appljuice og jazztrommeslager jungel MC Counter Reset har vist seg å være mer enn fruktbare.

8bitpeoples
gwEm
shitkatapult


BEK Studio Sessions

BEK Studio Sessions er en ny serie gjestekunstneropphold, initiert og organisert av Bergen senter for elektronisk kunst. I løpet av perioder på 10 dager, vil BEKs lydstudio bli inntatt av én lokal og én internasjonal musiker. Sammen skal de utvikle og fremføre et stykke lydkunst eller eksperimentell musikk. To musikere/komponister med ulik genrebakgrunn inviteres av BEK til å samarbeide for å skape en ny komposisjon, basert på deres individuelle musikalske bakgrunn. Personene vi inviterer har ikke samarbeidet før, men er interessert i hverandres musikk. De får som oppgave å utvikle en ny, unik komposisjon av eksperimentell karakter, som blir laget og fremført ved hjelp av ulike former for klassisk og moderne teknologi.

Med denne nye formen for samarbeid og produksjon, vil BEK gi musikere mulighet til å utvide og lage et nytt musikkstykke ved hjelp av eksperimentelle midler. BEK Studio Sessions er en oppfordring til bruk av eksperimentelle sammensetningsmetoder og/eller instrumenter, og skaper rom for eksperimentering innen både klassiske og nyopprettede sjangere.


Til den første Studio Session, BEK Studio Session #1, inviterte vi to kunstnere som begge  begge jobber med elektroniske eksperimenter, looping og sampling: Tom Verbruggen, aka toktek, og Eva Pfitzenmaier. Se dokumentasjon av deres performance her.

Studio Sessions #2 var et møte mellom komponist og lydkunstner Tine Surel Lange (NO), og musiker og lyddesigner Adam Parkinson (UK). Se intervju med dem og opptak av konserten her.

Høsten 2017 gjorde vi en testversjon, kalt BEK Sound Lab, for å prøve ut formatet for BEK Studio Sessions. Det ble meget vellykket, og endte med en grensesprengende og hardtslående konsert på Prøverommet på Landmark: Carsten Aniksdal og James Welburn fremførte et nytt stykke musikk, utviklet og forberedt i BEKs lydstudio i løpet av 8 dager. Se dokumentasjon av resultatet her.


BEK Studio Sessions er organisert av Marieke Verbeisen for BEK, og er støttet av Bergen kommune og Kulturrådet. BEK Studio Sessions er en del av BEK sitt program for Future DiverCities, der vi inviterer kunstnere til å utvikle nye uttrykk og prosjekter sammen. I Future DiverCitites jobber vi for å skape muligheter for kunstnerisk utforsking og nettverksbygging. Future DiverCities er støttet av Kreativt Europa.