SPRANG av Maia Urstad og Hilde Hauan
Publisert
SPRANG, versjon Osterøy
laget spesielt for den gamle Gjerstad-løa ved Osterøy Museum
Vi er glade for å invitere til åpningen av Maia Urstad og Hilde Hauans verk SPRANG lørdag 3. november 2018 kl. 15.00 i Gjerstad-løa på Osterøy museum. Utstillingen åpnes av kunsthistoriker Gunnar Danbolt og ordfører på Osterøy Jarle Skeidsvoll.
I prosjektet SPRANG ser vi tid gjennom kunst, og tradisjon gjennom modernitet. SPRANG, versjon Osterøy, er laget spesielt for Gjerstad-løa – en stedsspesifikk lys- og lydinstallasjon med utgangspunkt i overganger, eller sprangene; tonene i mellom og trådene i mellom, der lyd og lys knyttes sammen og skaper en gnistrende opplevelse i et gammelt rom for liv og arbeid.
Det blir muligheter for å utforske Osterøy tidligere på formiddagen, og det vil bli satt opp felles transport fra Bergen sentrum i forbindelse med åpningen. Se info om gjøremål og praktisk om transport under. På åpningen blir det servert alkoholfri glühwein og eplegløgg på museumstunet, og det blir mulig å kjøpe eplekake, gulasj-suppe (vegetar) og kaffe nede på museet.
SPRANG version Osterøy (teaser) from BEK.no on Vimeo.
Utgangspunktet for verket SPRANG er hentet fra gammel kunnskap. Her møter den urgamle, tekstile teknikken sprang lydlige fenomen som overtoner, lydbølger og vibrasjon basert på Pytagoras’ teorier om stemming av strengeinstrumenter, akustikk og geometri. Sprang som tekstil teknikk har vært kjent i Norden helt fra bronsealderen. Den er en måte å konstruere et stoff på ved bruk av oppspente tråder, og en enkel form for vev hvor det kun er renning. Verket berører tematikk som håndverk og menneskelig aktivitet til alle tider.
I SPRANG på Osterøy museum møter vi en komposisjon av lyd som omformes til lys og aktiverer et flettverk av optiske fiber. Den besøkende vil omgis av et lydbilde inne i løa, der det også er plass til de naturlige lydene utenfor; en fugl, en traktor, vind, regn, som trenger gjennom de åpne veggene og blander seg med lydene inne. Også lyset siver inn mellom bordkledningen og brakeveggen i enden av rommet; en gjensidig forening av fiber og lyd med løas egenart.
I samarbeid med KORO, Osterøy Utvikling/Herlandsfossen og Osterøy museum, har BEK laget rammeverket for at kunstnerne Hauan og Urstad kan vise sitt samarbeidsprosjekt SPRANG i høstskumringen i en løe fra 1797. Osterøy museum er et friluftsmuseum og et kunnskapssenter for kultur på vestlandet. Museet har ekspertise på gamle håndverksteknikker og tradisjoner, og ved å vise det kontemporære kunstverket SPRANG, viser museet også evnen til å trekke trådene til vår tid og peke videre langt inn i fremtiden.
I august 2018 var Maia Urstad og Hilde Hauan i gang med å installere SPRANG på Osterøy museum. De skrev til oss: “Vi har hatt gode dager på Osterøy museum med særdeles gode arbeidsforhold og hjelp til montering. Vi har bodd i ei lita hytte rett ved Løa der vi har installasjonen. Løa er fra 1797 og det er første gang vi utstiller i så særpreget musealt rom. På bildene ser du brakeveggen i den ene enden. Legg merke til lyset som siver inn også mellom plankene. Brakevegger er typisk fra Osterøy.”
Maia Urstad og Hilde Hauan har samarbeidet siden 2007 om en rekke fiberoptiske lydinstallasjoner, med visninger på blant annet Trafo Kunsthall i Asker, SOFT Galleri i Oslo, Visningsrommet USF og Lydgalleriet i Bergen, Articlebiennalen i Stavanger, Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø og Kaunasbiennalen ved Nasjonalmuseet i Kaunas.
BEK ved Anne Marthe Dyvi har jobbet sammen med kunstnerne for dette prosjektet siden 2013. Prosjektet begynte som del av utredningen av «Herlandsfossen kraftstasjon på Osterøy som et opplevelsessted», og er tenkt videreutviklet til rørgaten ved kraftstasjonen. Vi ser frem til videre dialog med Osterøy Utvikling/Herlandsfossen om dette, og anser visningen av SPRANG på Osterøy museum som et delmål. Prosjektet er i denne fasen støttet av KORO – Kunst i offentlige rom, Osterøy museum og BEK.
Montering i samarbeid med kunstnerne
Fiber: Jon Vegard Bruaas Handeland
Lyd: Lars Ove Toft
Råmateriale til lydbildet er ved gitaristene Tom Erik Brudvik og Ivan Resin
Les om Urstad og Hauan’s SPRANG i Bygdanytt her.
Praktisk informasjon
Åpning 3. november kl. 15.00
Osterøy museum, Gjerstad, 5282 Lonevåg
Installasjonen vil være tilgjengelig i Gjerstad-løa i tre år. Se Osterøy museums hjemmeside for åpningstider.
Hvordan komme deg dit
Tilbud om felles transport i forbindelse med åpningen:
Kl. 13.45 – oppmøte på togstasjonen i Bergen
Kl. 13.58 – tog til Arna (ankomst 14.07)
Kl. 14.15 – privat buss til Osterøy museum på Gjerstad
Kl. 14.35 – ankomst Osterøy museum
Retur fra Osterøy museum med buss
Kl. 17.48 – tog fra Arna (ankomst Bergen 17.57)
Egen bil:
Bergen – Gjerstad ca. 40 min.
OSTERØY-MENY
Hvis dere har lyst å oppleve litt av Osterøy før åpningen, finnes det mange fine turmuligheter. Vi anbefaler spesielt Bruviknipa, eller dere kan ta turen til Hosanger og gå i vakre Kossdalen opp Kossdalssvingene.
Før eller etter turen i Kossdalen kan dere ta turen innom Mjøsvågen Landhandleri for en kopp kaffe og bolle og en liten lørdagshandel.