Arrangement

Så jævla sanntid: Trollofon radio 2020

mixlr.com/pilotafm 15.06.2020 31.08.2020

Publisert

BEK har gjort et dykk i arkivet, og er stolt av å presentere sommerens reiseradio! Trollofon radio er en strøm av materiale fra musikkfestivalen Trollofonen og den tilhørende nettradioen Pilota.fm fra 2001-2006; en eklektisk miks av konsertopptak, intervjuer og lydkollasjer. I forbindelse med serien Så jævla sanntid vil Trollofon radio strømmes i perioden 15. juni til 31. august.

Lytt til Trollofon radio 2020 på mixlr.com/pilotafm her.

Trollofonen ble startet av Nicholas H. Møllerhaug og Espen S. Eide i 2001, med mål om å formidle eksperimentell musikk på en ny måte – gjennom aktiv bruk av en av veterantrolleybussene i Bergen som konsertlokale og en nettradio på BEKs server som formidlingskanal. Ganske fort ble det klart at målet også måtte bli å redde de siste trolleybussane i Norden, da lokalpolitikerne i Bergen truet med å legge ned linje 2. Den aller første Trollofonen var en slik aksjon, hvor både presse og lokalpolitikere var invitert til å få øynene opp for det unike ved trolleybussene. Dette ble en suksess, og bidro til at den politiske vinden snudde og trolleybussdriften ble sikret senere samme år. I 2002 utviklet Nicholas og Espen, i samarbeid med Festpillene, konseptet til å bli en årlig musikkfestival som varte til 2006. 

Trolleybussen går som kjent på strøm, og musikerne koblet musikkanlegget og elektroniske instrumenter direkte på trolleyens strømnett. Underveis, med konserter som også krevde strøm, ble det interaksjoner mellom musikken og trolleybussens fart og evne til å forsere stigninger. Og hele tiden med en overhengende fare for å kortslutte hele nettet og alle bussene i Bergen. Det gikk som regel galt. Noe publikum satte veldig pris på. Det sirkulerer noen rykter om røykfylte stopp i Kalfarveien. 

Trollofonen ble besøkt av mange av 2000-tallets største eksperimentelle artister fra inn- og utland, som Pita, Oval, Alog, Kim Hiorthøy, Fennesz, Tujiko Noriko, Francisco Lopez, Goodiepal, Biosphere, Haco, Alexander Rishaug, Jaap Blonk, Maia Ratkje, Sagor & Swing, Fm3, Janek Schaefer, Sanso-xtro, Felix Kubin, Next Life, Nes, Lasse Marhaug, Dat Politics, Emi Maeda, Anton Nikkelâ, Oren Ambarchi, Aleksei Borisov og mange fler.

Om Så jævla sanntid

I 2020 er BEK 20 år, og gjennom året vil vi presentere en rekke ulike prosjekt – både nye som blir til og eldre som vi finner i arkivet. Først ut er Så jævla sanntid, som er en presentasjonsserie hvor BEK utforsker ulike digitale format. I tiden fremover vil vi med jevne mellomrom publisere digitale presentasjoner av kunstprosjekter på bek.no.

I denne annerledes hverdagen er mange av våre handlinger, interaksjoner og opplevelser flyttet til digitale plattformer. Mye skjer i sanntid – møter, konserter, undervisning, spilling, utstillingsbesøk, foredrag og så videre. Sanntid, eller «real-time», er den faktiske tiden en prosess eller hending går for seg. I år 2000 var kraftig og stabilt internett, samt gratis hosting for kunstneres nettsider, viktige argument for at BEK ble til. Disse tjenestene muliggjorde helt nye former for samarbeid, som kunne foregå i sanntid over internett. I 2000 arrangerte BEK workshopen «Så jævla sanntid», hvor sanntids videoprosessering ble utforsket og kulminerte i en live, sanntids videojam. Den gang spilte tittelen på at alt skulle være «så jævla sanntid» – sanntid var den nye hypen. Akkurat nå ønsker kanskje mange av oss litt mer av den fysiske virkeligheten, enn den i «så jævla sanntid» over nettet. Vi ser frem til å presentere kunst- og teknologiprosjekter fra BEK digitalt fremover, og gleder oss enormt til vi ses IRL igjen!

Og apropos hosting- og strømmetjenester i disse dager: Visste du at den aller første Vimeo-serveren stod på BEK?

/55\ Så Jævla Sanntid
En ukes workshop med fokus på tekniske og kunstnerisk/kreative aspekter ved programvaren «Nato» for sanntids videoprosessering. Ledet av Hans Christian Gilje. Workshopen kulminerte i en helaftens videojam på Det Akademiske Kvarter.
– fra BEKs årsrapport 2000


Se andre presentasjoner og prosjekter i Så jævla sanntid-serien her.
Plakatdesign av Luke Drozd.