Arrangement

Romklang

Soria Moria restaurant 09.09.2010 15.0030.09.2010 00.00

Publisert

Romklang er en prototype for automatisert lydsetting av et sosialt rom med publikumsinteraksjon via modifiserte objekter og iPod/iPad. I dette tilfellet er stedet en restaurant hvor lyd strømmer ut av høyttalerne rundt i lokalet.

Lyden er nykomponert instrumentalmusikk med variasjoner over melodiske og rytmiske strukturer. Samtidig ligger der i lydbildet til rådighet naturlyder, dyrelyder og menneskapte lyder, bl.a. byromslyder (f.eks. kirker/togstasjoner), inneromslyder (f.eks. fra serveringssteder), lyder av matlaging og servering, sport og spill.

Lydbildet i sin helhet kan styres gjennom personalets hovedskjerm (en iPad). Denne har hovedkontrollen over det totale lydbildet og de overordnede rammene. Her styres forholdet mellom musikk og feltopptak, materialets egalitet, stemnings-felt, osv. Via berøringsskjermen kan personalet også legge inn forandringer basert på tid på døgnet, meny, spesielle hendelser, været, tid på året osv.

Restaurantens gjester styrer så en del av lydbildet ved at objekter lik de man vanligvis finner på et restaurantbord, pepperkverner, saltbøsser og oljeflasker etc. vris og vendes på. Disse objektene fungerer som enkle, elektroniske instrumenter, modifisert og trådløst koblet til ”hjernen”. I tillegg er det en rekke små skjermer (iPod) som gir publikum beskjed om hva de kan gjøre med objektene, spørsmål om hvordan de vil ha musikken, muligheten til å kommunisere med de andre i lokalet, etc. Her kan man gi korte beskjeder til hverandre: ”Vri pepperkvernen!” ”Litt mer salt?” eller ”De på bord 23 likte ikke det du gjorde med pepperkvernen!”

Installasjonen er en del av Ultimafestivalen, og støttet av Bergen kommune og orsk Kulturråd.
I tillegg til Jørgen Larsson har Roar Sletteland bidratt til objekt-modifiseringen.