Symposiet

Rehana Zaman: Rubus

Østre, Østre Skostredet 3 10.11.2022 13.11.2022

Publisert

Rehana Zaman presenterer Rubus, en performance som i flere dimensjoner tar for seg de sosiale og økonomiske strukturene som omgir industriell dyrking av bær. 

Performance
Tid: 12. november kl. 21.45
Sted: Østre, Østre Skostredet 3
Billetter: registrer deg på forhånd via TicketCo for en billett som gir gratis inngang til 23.00. Billetter i døra: 150,-

Zaman benytter seg av både bevegelige bilder, lydarbeid og performance. Hun har invitert forfatterne og poetene Seán Elder, Nat Raha og Daniella Valz Gen til å gå i dialog med Al Qazwini’s The Wonders of Creation and the Oddities of Existing Things – et innflytelsesrikt verk innen islamsk kosmografi fra 1100-tallet. De nye tekstene Zaman har hentet inn blir framført og opplevd sammen med fragmenterte kortfilmer. De gir orienteringspunkter for hvordan ulike forhold til land, konfigurert gjennom kapital, kan undergraves eller oppleves. Arbeidet springer ut av mer enn to års research i områder for bærdyrking. Samtaler med bønder, bærplukkere og plantebiologer står side om side med esoteriske lesninger av Al Qazwini. Arbeidet utfordrer til å undersøke den vedvarende arven etter imperialistisk bruk av jorda – fra multinasjonale monopolers eierskap når det gjelder jordbrukspraksiser og plantepatenter til forholdet mellom utenforskap i Storbritannia og plantasjeøkonomier i Sør-Asia. 

Filmen Rubus III, en del av prosjektet, vises på Østre 10.-13. november kl. 12.00-17.00.

Filmvisning (Rubus III)
Tid: 10.-13. november kl. 12.00-17.00
Sted: Østre, Østre Skostredet 3

Rehana Zaman

Rehana Zaman er en kunstner med base i London. Hun jobber hovedsakelig med bevegelige bilder for å undersøke hvordan sosial dynamikk produseres og utøves. Arbeidet hennes går inn i sammenfiltringen av personlige erfaringer og sosialt liv, der intimitet er uløselig knyttet til autoritetsstrukturer. Samtaler og samarbeid er selve kjernen i Zamans arbeid. Av nylige utstillinger kan nevnes British Art Show 9, Trinity Square Video, Toronto, Boros International Sculpture Biennial, Sverige og Serpentine Projects, London, UK (kommende). Filmene hennes har blitt vist på Dhaka Art Summit, Bangladesh, Bergen Kunsthall, Liverpool Biennial 2018, Kochi-Muziris Biennale 2018; Berwick Film and Media Arts Festival; Sheffield Doc/Fest; SAVAC, Canada; Oberhausen Film Festival, Germany; Whitechapel, London og Bétonsalon Paris. I 2019 var hun medredaktør for Tongues sammen med Taylor Le Melle, utgitt av PSS, og kuraterte The Range, Eastside Projects, Birmingham. Hun var på kortlista over nominerte til Film London Jarman Award i 2019, og filmene hennes blir distribuert av  LUX Artist Moving Image.

Dr Nat Raha

Dr Nat Raha er en poet og skeiv/trans* aktivist og forsker med base i Edinburgh, Skottland. Forskningen hennes tar for seg seksualitet og kjønn, kritisk teori og marxisme, samtidspoesi og poetikk, og hun tar i bruk kreative og kritiske metoder. 

Seán Elder

Seán Elder er en kurator, forsker og skribent fra det skotske høylandet med base i Birmingham, Storbritannia. De har samarbeidet med ulike kunstnere for å utvikle arrangementer, tekst og utstillinger for organisasjoner som Jerwood Arts (London); BALTIC 39 (Newcastle); Grand Union (Birmingham); LUX Scotland (Glasgow) og The Worm (Aberdeen). Elder var tidligere Associate Curator ved Grand Union og Writer-in-Residence ved Cooper Gallery, Duncan of Jordanstone College of Art & Design, Dundee. I 2020 fikk de som første mottager Stuart Croft Foundation Curatorial Award for prosjektet The Birmingham Critical Film Forum. 

Daniella Valz Gen 

Daniella Valz Gen er poet, kunstner og leser i tarotkort. Arbeidet deres utforsker mellomrommene mellom språk, kulturer og verdisystemer med vekt på kroppsliggjøring og ritualer og gjennom medier som performance, installasjon, samtaler og tekst. Valz Gen har skrevet diktsamlingen Subversive Economies (PSS 2018). Prosatekstene deres har blitt publisert i kunst- og litteraturtidsskrift som ~lish, SALT. Magazine, PaperWork Magazine og The Happy Hypocrite. De utvikler for tiden neste stadium i prosjektet (be)longing, en serie immersive ritualer med utgangspunkt i elementene. Valz Gen har de siste to årene fokusert på å integrere orakelpraksisen i kunsten og poesien sin. De driver månedlige samlinger som utforsker poetikk med utgangspunkt i tarotkortenes symbolikk innenfor rammen av Sacred Song Tarot.

Fotokreditering: Materiale fra Rubus og Rubus I gjengitt med tillatelse fra Rehana Zaman.

Klikk her for å gå tilbake til det fullstendige symposieprogrammet