Arrangement

Reality-based Audio Workshop: Mongstad på Borealis

Borealis Festival - Cinemateket i Bergen, Georgernes verft 12 10.03.2019 12.3010.03.2019 14.00

Publisert

Verdenspremiere på Borealis! Len deg tilbake og synk godt ned i setet for denne audio-kinoopplevelsen, der BEKs Reality-based Audio Workshop lar ørene dine reise til Norges “månelanding”!

Kjøp billetter via Borealis her.

I Reality-based Audio Workshop fordyper noen av Norges mest erfarne lydkunstnere seg i forholdet mellom lyd og virkelighet. På initiativ fra BEK har kunstnerne besøkt Mongstad for å gjøre opptak på stedet og følge CO2 gass fra raffineriet gjennom «månelandingen» – som fangstanlegget for CO2 var tenkt å være – til en algeplantasje hvor CO2 brukes i dyrking av spiselige alger. Forsøkene på å skape en sirkulær bane for CO2en, blir et symbol for mange av motsetningene og utfordringene Norge i dag står ovenfor – både i forhold til vår fortid og fremtid.

Oppfatninger og forestillinger om et “sted” må ses i nytt lys når begreper som “post-sannhet”, “alternative fakta” og “falske nyheter” de siste årene har blitt aktualiserte. Må vi finne nye måter å gjøre virkelighetsbaserte lydopptak på, når skillene mellom sannhet og fiksjon er blitt politiserte? Kan lydkunst være en brobygger mellom motsetningene i en stadig mer polarisert medievirkelighet?

Reality-based Audio Workshop er en gruppe bestående av fremtredende norske og internasjonale kunstnere som i stor grad benytter felt-opptak i sine praksiser. De søker å utforske forholdet mellom lyd og virkelighet i vår tid. Gjennom bruk av avansert opptaksteknologi og alt fra undervannsmikrofoner til surroundopptak, dokumenterer de et utvalgt sted for så å improvisere frem et lydverk. Deltagende kunstnere er Signe Lidén, Alexander Rishaug, Bodil Furu, Rune Søchting, Yngvild Færøy, Jiska Huizing, Siri Austeen, Joakim Blattmann, Espen Sommer Eide og Ernst Karel.

Foto: Jiska Huizing

Verket presentes på Borealis i samarbeid med BEK og Cinemateket i Bergen.
Takk til Norce Research, Algepiloten, Equinor og Technology Centre Mongstad.