På arbeidsopphold nå

Arbeidsopphold: Nayara Leite & Kaeto Sweeney

BEK 08.01.2024 31.01.2024

Publisert

Bergensbaserte Nayara Leite og Kaeto Sweeney ferdigstiller sin kommende audiovisuelle multikanals installasjon «The Demise of Everything Good» i BEKs studioer. Verket skal stilles ut i gruppeutstillingen «The Matrix of Power» på Nitja senter for samtidskunst i Lillestrøm, fra februar-april 2024. 

I videostudio gjør de postproduksjon på en film tatt opp i løpet av to novemberdager utenfor Gulating Lagmannsrett, med Rebecca Reich, en skeiv skateboarder fra Berlin. I tillegg bruker de lydstudio, hvor de tar opptak av sine egne stemmer og av Felipe Silva tromming med en ordstyrerklubbe. Teknisk assistanse: Lydtekniker Al Skua, lydmiks Thorolf Thuestad, korrekturlesing Laurie Lax.

Uttrykket «the demise of everything good» (slutten på alt godt) brukes av konservative om normaliseringen av kanselleringskultur og liberal politikk, og dens angivelige markering av slutten på ytringsfrihetens tid. Minoritetskulturer har gjennom historien tilegnet seg hatefulle ytringer og gjort det om til identitetsmarkører. Judith Butler i Excitable Speech (1997) beskriver det slik: «The problem of injurious speech raises the question of which words wound, which representations offend, suggesting that we focus on those parts of language that are uttered, utterable, and explicit.»

Som to skeive kunstnere, tar Leite og Sweeney tilbake betydningen av «the demise of everything good» og adresserer ideer om inkludering vs ekskludering, sensur vs frihet, alltid med det ene opp mot det andre. Begge jobber med sosial tematikk fra et individuelt perspektiv og utforsker det polariserte «enten/eller» som deler av dialoger, monologer, fakta og poesi.

Nayara Leite

Nayara Leite (1989) er en brasiliansk kunster og skribent. Hun har MFA fra Kunstakademiet i Bergen og MA i fotojournalisme og dokumentarisk fotografi fra London College of Communication. Leite jobber med tekst, performance, analogt fotografi, film og installasjon. Gjennom et biografisk narrativ, politiske nyheter, brev fra nære venner og arkivmateriale maler hun et portrett av virkeligheten av LGBTQ+-miljøet i Brasil og Norge. 

Kaeto Sweeney

Kaeto Sweeney (han/hans, 1993) er en kunstner fra Frankrike/England, som ble uteksaminert fra Kunstakademiet i Bergen i 2020. Sweeney er spesielt interessert i frihetssymbolikk fra et skeivt perspektiv. Han er en filmskaper og performancekunstner, som jobber med måten vi forteller og mottar historier på, ofte skeive og transpersoners fortellinger og beretninger. Sentralt i arbeidet står det å skape intime situasjoner og forstå samfunnet fra et personlig standpunkt. Han har både grunnlagt og er produsent for ASTERISK Filmklubb og ASTERISK Klubbkvelder.

Kaeto Sweeney jobber på BEK som prosjektkoordinator.

Bilder: 1-2) Nayara Leite, 3, 4) BEK