Norgespremiere på «Moving Ice» – en film av Susan Schuppli

Cinemateket i Bergen og Kunstnernes Hus Kino 21.05.2024 22.05.2024

Publisert

BEK er stolte av å presentere norgespremieren på filmen Moving Ice av Susan Schuppli. Filmen vises 21. mai på Cinemateket i Bergen, og 22. mai på Kunstnernes Hus i Oslo. Schuppli er selv tilstede på begge visningene for en samtale etter filmen.

Tid og billetter:
21. mai, 18:00 – Cinemateket i Bergen, kjøp billett her.
22. mai, 18:00 – Kunstnernes Hus Kino i Oslo, kjøp billett her. 

Moving Ice

Manus og regi av Susan Schuppli, 4K video og lyd, 48 min, 2024

Is har alltid beveget seg, men nå fortere enn noen gang, ettersom menneskelige faktorer fremskynder klimaendringene. Jorden er i ferd med å brenne opp, og isen er i bevegelse. Men allerede fra begynnelsen av 1800-tallet slo kolonialisme og kapitalisme seg sammen for å flytte is. Ikke som en uforutsett konsekvens av industrialiseringen – noe vi i dag gjenkjenner som den viktigste driveren i global oppvarming – men som en handel i seg selv. Dette ble kjent som handelen med frossent vann – «The Frozen Water Trade», som flyttet sin skipslast langs veletablerte ruter fra plantasjeøkonomien og krydderhandelen.

Moving Ice forteller historien om hvordan europeiske og amerikanske handelsfolk forsøkte å kjøle ned tropene gjennom finansialiseringen av temperatur, der naturlig is ble hentet ut fra isbreer og innsjøer, og fraktet til koloniale eliter rundt i verden.

Filmen samler historier om handelen med is fra Folgefonna og Svartisen i Norge, USA og India, og ser på sporene etter den historiske is-handelen, men også samtidige praksiser knyttet til is.

Susan Schuppli i samtale med Åse Løvgren

Etter visningene går Schuppli i samtale med kunstner og prosjektutvikler på BEK Åse Løvgren, om Schupplis forskning på «isarkivene». Schuppli har samarbeidet med Løvgren og BEK om flere prosjekter de siste årene. I 2022 holdt hun workshopen Landscape as Material Witness på BEK om hvordan jorden kan forstås som en sensor, der hendelser og prosesser setter spor i landskapet. Til BEK sitt symposium i 2022 produserte Schuppli sin vinylplate Ice Records. Utgivelsen tok for seg konsekvensene av at isbreer og ismasser smelter, og hvordan informasjon om jordens klimahistorie forsvinner idet eldgamle luftbobler blir sluppet løs fra isen de har vært innkapslet i. Schuppli samlet materiale fra sine møter med forskere, økologer, aktivister, lokalsamfunn og folkesangere på platen. Høsten 2023 filmet Løvgren og dronefotograf Thomas Bugaj isbreen Folgefonna og landskapet rundt til Schupplis nye film.

Moving Ice er bestilt av BEK og Sonic Acts. Urpremieren fant sted på Eye Filmmuseum som del av Sonic Acts Biennial 2024. Moving Ice er del av New Perspectives for Action, et prosjekt av Re-Imagine Europe, delfinansiert av EU. Prosjektet er støttet av Kulturrådet og det kunstneriske forskningsprosjektet Illuminating the Non-Representable, på fakultetet for Kunst, Musikk og Design ved Universitetet i Bergen.

Visningen i Bergen presenteres i samarbeid med Cinemateket i Bergen, og visningen i Oslo med Kunstnernes Hus. 

Susan Schuppli

Susan Schuppli er en forsker og billedkunstner basert i Storbritannia. Hennes arbeider undersøker materielle vitnesbyrd som forholder seg til ulike fenomener fra krig og konflikt til miljømessige katastrofer og klimaendringer. Nylige arbeider fokuserer på å lære fra isen selv og politikken rundt kulde. Kunstprosjektene hennes har blitt utstilt i Europa, Asia, Canada og USA. Hun har en omfattende skrivepraksis og er forfatter av boka, Material Witness publisert av MIT Press i 2020. Susan Schuppli er professor og direktør ved Centre for Research Architecture, Goldsmiths University i London, der hun også er tilknyttet kunstner og forsker, og styreleder for Forensic Architecture. 

Åse Løvgren

Åse Løvgren er billedkunstner og jobber som prosjektutvikler ved BEK. Hennes praksis undersøker hvordan geopolitiske tilknytninger avsetter materielle, historiske og politiske spor i hennes umiddelbare lokale landskap. Ved å bruke disse som prismer, ser hun på hvordan de kobler seg på en internasjonal økonomi som innebærer naturødeleggelser og sosial ulikhet.

Tilgjengelighet

Cinemateket har rullestolplass på første rad. Dagens billettsystem har dessverre begrensninger ved bestilling av rullestolplasser. Ta kontakt på post@cinemateketbergen.no før du kjøper billett som krever plass til rullestol. Kunstnernes Hus Kino er tilrettelagt med plass til rullestol foran amfiet, omtrent 4 meter fra lerretet. Ta kontakt med post@kunstnerneshus.no for å reservere rullestolplass i kinoen.

Bilder: 1–5) Stillbilde fra «Moving Ice» (2024), Susan Schuppli, 4K video. Gjengitt med kunstnerens tillatelse. 6) Susan Schuppli i Svalbard. Courtesy of the artist.