Future DiverCities

«Hertzian Field #2» av Stelios Manousakis

"Latent City - Invisible Fields #1" på Bergen Kjøtt 21.11.2020 14.0021.11.2020 20.00

Publisert

Hertzian Field #2
Stelios Manousakis
Performance: introduksjon og opptak

Jordens atmosfære har fått en tvilling: infosfæren. Vi er omgitt av radiobølger, og uvitende beveger vi oss gjennom usynlige lag som likevel er så virkelige som lufta vi puster i. Foruten å inneholde våre data, har denne telekommunikasjonen også en annen effekt: den registrerer vår tilstedeværelse i det kroppene våre absorberer, reflekterer og bryter inn i dens strålebaner. Uten at vi er klar over det fungerer våre hjemlige nettverk som radarer som åpent kringkaster informasjon om kroppene våre og de stedene vi befinner oss på. 

Hertzian Field #2 tar i bruk utvidet virkelighet (augmented reality), lyd og bevegelse i en omsluttende performance. Den produserer lyd ved å analysere kroppens innblanding i trådløse nettverk. Arbeidet tar i bruk en sansningsteknikk, utviklet av kunstneren, som er inspirert av obskur overvåkningsforskning og radioastronomi.I Hertzian Field #2 former tre sendere for trådløse nettverk en likebeint trekant, som utstråler elektromagnetiske bølger ved 2,427GHz. Når utøveren går inn i dette feltet, vil vannmolekylene i kroppen begynne å spinne, i resonans med radiobølgene. Elektromagnetisk energi blir omgjort til molekylær kinetisk energi og varme inne i kroppen som danner en radioskygge bak seg. Det trådløse sansesystemet er koblet til en lyd-feedback som omslutter publikum – et sonisk speil av feltet – og skaper en situasjon der kropp, rom, bevegelse, lyd og trådløse bølger er sammenfiltret i en kvanteomfavnelse.

Foto: ZKM GLOBALE, Karlsruhe 2016

Stelios Manousakis (f. 1980 i Chania) er en kunstner basert i Nederland som utforsker forholdet mellom tid, rom, kropp, system og lyd. I hans arbeid er han spesielt opptatt av det usynlige og flyktige. Hans praksis ligger i grenselandet mellom kunst, filosofi, vitenskap og ingeniørfaget; den utgår fra performance, til romlige interaktive installasjoner til komposisjoner og musikk for dans og film. Manousakis arbeider er blitt vist på fem kontinenter, ved forskjellige visningssteder og festivaler, som ZKM Karlsruhe, dOCUMENTA, Seattle Art Museum, IDFA Amsterdam, Museum of Contemporary Art Vigo, Dag in de Branding, ICMC, NIME, Rewire, Audio Art og Athens Digital Arts Festival. Sammen med hans partner Stephanie Pan startet han the Modern Body Festival, som de kuraterer og driver sammen.

Stelios Manousakis’ hjemmeside.

Den latente byen

Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap. 

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les mer om prosjektet og programmet her.