Future DiverCities

Gjensyn med Den latente byen

bek.no 01.02.2021 14.02.2021

Publisert


Gikk du glipp av Den latente byen? Eller lurer du på hvordan det nå var, igjen? Her får du et gjensyn! Vi har publisert tre nye dokumentasjonsvideoer som gir deg innblikk i prosjektet og det som foregikk. Alle videoene er laget av Paul Johannessen. Les mer om Den latente byen (12-29. november 2020) under.

Den latente byen – kort oppsummering
Presentasjon av Den latente byen
Presentasjon av VUMA Soner-appen

I denne showcasen har vi samlet de tre videoene over, i tillegg til en forelesning og lengre dokumentasjon av tre kunstverk.

Bilde over fra Kateo Sweeneys performance First kiss before anything once på åpningen av Den latente byen på Bergen Kjøtt 12. november 2020. Foto: Thor Brødreskift.


Den latente byen viste kunstneriske produksjoner som tok for seg byens skjulte historier. Her møttes latent infrastruktur, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap.

Noen av produksjonene var bestilt av og utviklet for BEK, mens andre ble vist på nytt eller ble presentert i nye formater. Et videoprogram blel vist gjennom hele utstillingsperioden, og det var et omfattende program av samtaler og performancer.

Tittelen Den latente byen er inspirert av fagtermen «latent space», som er sentral i maskinlæring og kunstig intelligens. “Latent space” er den mengden av komprimerte data som maskinen analyserer og henter kunnskap fra, der algoritmene ofte er så kompliserte at de blir ugjennomtrengelige for oss og slik får et eget liv. Den latente byen vil til sammenligning nærme seg byens strukturer som er vanskelige å få øye på, for eksempel infrastruktur som trådløse nettverk og overvåkning, ikke-menneskelige perspektiv fra dyr og natur, og sosiale faktorer som makt og utenforskap. Sci-fi-visjoner av fremtidens by og kontemplasjoner rundt byplanlegging peker ut muligheter og fallgruver.

Bidrag fra: Aleksander Johan Andreassen, Aske Thiberg, GaraGara Artist Initiative, Gitte Sætre & Frans Jacobi, Hanan Benammar, Hannevold/Prati/Qin/Shomali, Jan Mocek, Jonas Ersland, Kaeto Sweeney, Maren Dagny Juell, Marit Eikemo, Nayara Leite, Pia Rönicke, Stelios Manousakis, Stephen Connolly, Thure Erik Lund, Tivon Rice, Trond Lossius, VUMA Projects, Søssa Jørgensen & Yngvild Færøy. Programmet var utviklet av BEK.

Les mer om Den latente byen og hele programmet her.