Arrangement

Espen Sommer Eide: Imaginalia revisited (2019)

Lydgalleriet 16.08.2019 19.0015.09.2019

Publisert

Imaginalia revisited er et poetisk og musikalsk verk hvor vårt forhold til naturen står sentralt, og det skapes nye koplinger og grenseerfaringer mellom bilde og lyd – mellom det synlige og det usynlige. Espen Sommer Eide har jobbet med Imaginalia revisited på BEK, til utstillingen som åpner på Lydgalleriet fredag 16. august kl. 19:00

Øyet er et dyr
Kroppen er et øre
Øret er en hånd

En komponist, desillusjonert av begrensningene i menneskets sanseapparat og forestillingsevne, bestemmer seg for å dra tilbake til naturen der han vokste opp. Han reiser til elvene og viddene i Nord-Norge, i håp om å finne nye kilder til musikk utenfor seg selv. Laksen og myggens sansebiologi blir til rytmer og toner bygget på fremmede prinsipper. Samtidig hjemsøkes komponisten stadig av spøkelser fra sin egen fortid, noe som gjør det vanskelig å fullføre verket Imaginalia.

Imaginalia revisited er et poetisk og musikalsk verk med mange tematiske tråder. Sentralt står vårt forhold til naturen, og sammenhenger og ulikheter mellom vår måte å se og lytte på, i forhold til andre levende veseners. Verket skaper også nye koplinger og grenseerfaringer mellom bilde og lyd, mellom det synlige og det usynlige, og undersøker gjennom dette hvordan historie og minner former vår sanseerfaring i møtet med et sted.

Om Espen Sommer Eide

Espen Sommer Eide er en kunstner og komponist bosatt i Bergen.

Ved å benytte seg av musikk og lyd som både medium og metode, består hans kunstneriske praksis av langvarige engasjement i spesifikke landskap, arkiver og språk og rytmer, med en eksperimentell tilnærming til lokal og erfaringsbasert kunnskap. I tillegg til installasjoner og performanser, har han gjennom musikkprosjektene Alog og Phonophani vært en fremtredende representant for eksperimentell elektronisk musikk i Norge, med en rekke utgivelser på plateselskap som Rune Grammofon, FatCat og Hubro.

Verkene hans har vært utstilt og fremført på steder som Manifesta-biennalen, Bergen Kunsthall, Ultima, Borealis, Henie Onstad kunstsenter, Stedelijk Museum, Sonic Acts, Mutek, GRM, Performa Festival m.fl. Eide har også bidratt til en rekke verk som en del av kunstkollektivet Verdensteatret.

Espen Sommer Eide
Se åpningstider hos Lydgalleriet

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Bergen Kommune og BEK. Takk til Mari Kvien Brunvoll for stemme og improvisasjon.

Verket Imaginalia ble vist på Østold kunstsenter våren 2018, en produksjon som også ble utviklet på BEK.