Utvikling

BEK Studio Sessions #2: Adam Parkinson og Tine Surel Lange

BEK 15.04.2019 26.04.2019
BEK - Presentasjon 24.04.2019 19.0024.04.2019 21.00

Publisert

Husker du sist gang du hørte en ny musikksjanger for første gang, eller et helt nytt lydunivers, eller en overraskende kombinasjon av lyder du ikke trodde var mulig kunne passe sammen? Gjennom BEK Studio Sessions ønsker vi å dyrke frem dette øyeblikket.

Onsdag 24. april presenterte Adam Parkinson og Tine Surel Lange resultatene av sitt samarbeid i denne andre versjonen Studio Sessions på BEK.

Intervju med og dokumentasjon av Adam Parkinson og Tine Surel Lange på BEK
Liveopptak fra Studio Sessions #2 på BEK


Om Adam Parkinson (UK)

Adam Parkinson er en elektronisk musiker og underviser i lyddesign ved London South Bank University, UK. Som Dane Law har han gitt ut en rekke album og EP’er på Quantum Natives, Opal Tapes, Genot Centre og Conditional Records, hvor han bruker algoritmiske prosesser for å veve sammen granulære lydtepper fra musikalsk detritus som han finner på YouTube og andre steder. I sitt nye materiale tar han i bruk Karplus-Strong-algoritmen for å syntetisere lyden av strenger og Markov-kjeder for å skape middelaldersk trance – «Exploding pop and techno into cathedrals of euphoric shattered tones», sier The Wire.

Om Tine Surel Lange (NO)

Tine Surel Lange er en norsk komponist og kunstner basert i Lofoten. Hun har bakgrunn fra Norges Musikkhøyskole, The Lithuanian Academy of Music and Theatre, Sonic College (DK) og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Surel Lange arbeider med omgivelsene, både tematisk og som materiale, og arbeidene hennes spenner fra eksperimentell kammermusikk til elektroakustive arbeid som live elektronikk, lydlandskapkomposisjoner, installasjoner og ambisonics, videre til performancer og audiovisuelle verk. Surel Lange har også laget musikk for flere teater- og danseforestillinger, og hun tilhører en ny generasjon kunstnere og komponister som arbeider med 3D-lyd, omsluttende- og kringlyd. Hun er opptatt av lytteestetikk og våre psykologiske katergoriseringer av lyd. Hennes håp er å skape mer empati for våre omgivelser gjennom lytting.
Mer om Tine Surel Lange her.

Om BEK Studio Sessions

BEK Studio Sessions er en ny serie gjestekunstneropphold, initiert og organisert av Bergen senter for elektronisk kunst. I løpet av perioder på 10 dager, vil BEKs lydstudio bli inntatt av én lokal og én internasjonal musiker. Sammen skal de utvikle og fremføre et stykke lydkunst eller eksperimentell musikk. To musikere/komponister med ulik genrebakgrunn inviteres av BEK til å samarbeide for å skape en ny komposisjon, basert på deres individuelle musikalske bakgrunn. Personene vi inviterer har ikke samarbeidet før, men er interessert i hverandres musikk. De får som oppgave å utvikle en ny, unik komposisjon av eksperimentell karakter, som blir laget og fremført ved hjelp av ulike former for klassisk og moderne teknologi.

Med denne nye formen for samarbeid og produksjon, vil BEK gi musikere mulighet til å utvide og lage et nytt musikkstykke ved hjelp av eksperimentelle midler. BEK Studio Sessions er en oppfordring til bruk av eksperimentelle sammensetningsmetoder og/eller instrumenter, og skaper rom for eksperimentering innen både klassiske og nyopprettede sjangere.

Til den første Studio Session, BEK Studio Session #1, inviterte vi to kunstnere som begge  begge jobber med elektroniske eksperimenter, looping og sampling: Tom Verbruggen, aka toktek, og Eva Pfitzenmaier. Se dokumentasjon av deres felles performance her.

Høsten 2017 gjorde vi en testversjon, kalt BEK Sound Lab, for å prøve ut formatet for BEK Studio Sessions. Det ble meget vellykket, og endte med en grensesprengende og hardtslående konsert på Prøverommet på Landmark: Carsten Aniksdal og James Welburn fremførte et nytt stykke musikk, utviklet og forberedt i BEKs lydstudio i løpet av 8 dager. Se dokumentasjon av resultatet her.

BEK Studio Sessions er organisert av Marieke Verbeisen for BEK, og er støttet av Bergen kommune og Kulturrådet. BEK Studio Sessions er en del av BEK sitt program for Future DiverCities, der vi inviterer kunstnere til å utvikle nye uttrykk og prosjekter sammen. I Future DiverCitites jobber vi for å skape muligheter for kunstnerisk utforsking og nettverksbygging. Future DiverCities er støttet av Kreativt Europa.