Arbeidsresidency: Laurie Lax og Lucila Mayol
Publisert
I løpet av en to ukers arbeidsresidency på BEK skal Laurie Lax og Lucila Mayol arbeide med for teaser av Archaeological Fiction: Sagfjordbotn (AF:S) – en interaktiv fiksjon med lyd, basert på den avsidesliggende fjorden Sagfjordbotn i Nordland. I teaseren vil de fokusere på en del av materialet som de samlet i juli, for å gi et ‘håndgripelig’ inntrykk av utseendet og følelsen i arbeidet.
AF: S er en interaktiv fiksjon* med lyd, basert på den avsidesliggende Sagfjorden i Nordland. Her har kunstneren Thomas Kilpper pusset opp en tidligere forlatt gård til studio og rom for kunstnerisk utveksling. Under sin reise til Nordland i juli 2020 samlet kunstnerne kart, lyder, historier og bilder som AF: S’ fortelling skal utvikles fra.
Sagfjorden har vært ubebygd etter lang tids foreldelse, frem mot å nærmest forsvinne. Båtruten som tidligere stoppet en gang i uken i Sagfjorden ble nedlagt i 2019, og fremtidens infrastruktur for telekommunikasjon er usikker. Stedet vitner om et avgjørende skjæringspunkt: Hvordan former landet folket, og hvordan former folk landet?
I narrativet til AF: S er Huset et utgangspunkt å utforske fra; den opprinnelige delen ble bygget av en samisk familie, de første utvidelsene ble lagt til av norske bønder, og fremtiden er i hendene på et tysk par. Du vil kunne oppleve Sagfjorden som endrer seg over tid. Dette gjenspeiles i fortellingen: Fjorden virker i første omgang tilbaketrukket og stille, men jo mer du interagerer, desto mer trer den frem. Fjellet er karakteristisk og det er vann overalt, noe som er med på å fargelegge scenarioet i fjorden. Men det som allikevel er mest slående, er historiene til de menneskene som en gang bodde der. Fra sin posisjon som Den Andre spør kunstnerne: Hvilken rolle spiller rykter, og hvilke historier blir fortalt?
Den binaurale lydkomposisjonen spenner fra romlig stillhet til en vegg av støy, og gjør det mulig for publikum å finne ut hvor Du er ved å lytte til lydene av vann: Innsjøen, Fossen, Elven, osv. Når Du for eksempel beveger deg Nordover, høres Fossen til venstre, den blir høyere når du nærmer deg den, og så videre.
Laurie og Lucila vil presentere prosjektet på BEK på et senere tidspunkt.
Det endelige prosjektet vil være klart for lansering våren 2021 for å bli utstilt på Hordaland Kunstsenter i Bergen og ‘after the butcher’ i Berlin.
Ved visningssteder vil gallerirommet være dunkelt belyst. I midten, mot nord, skaper den lysende datamaskinen et intimt leserom. En kunstnerbok/håndbok vil bli plassert på bordet. Mens du utforsker fortellingen, kan andre besøkende oppleve lydkomposisjonen. Hvis ingen interagerer, blir lyden fra det siste stedet som ble utforsket loopet. Når du interager med teksten, overføres lyd til enten hodetelefoner eller høyttalere. I mindre rom vil flere trådløse hodetelefoner være tilgjengelig, mens det i større rom blir installert flere høyttalere. Stereolyden vil panorere mellom henholdsvis ører eller høyttalere, og skaper en fornemmelse av romlig orientering.
Bilder
1. Pappmasjékart laget av tidligere elever ved Sagfjordbotn skole
2. Detalj av kart over lyd og programmering
3. Laurie og Lucila ser utover Trollvatnet fra Sagfjordtingen. Foto: Mari Nordahl
Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Bergen Kommune, Kilpper Projects, Hordaland kunstsenter og BEK.
Laurie Lax
Laurie Lax (f. 1987 i Storbritannia) er kunstner og produsent bosatt i Bergen, tidligere basert i Bristol, Storbritannia. I 2020 var hun med på å starte det kunstnerstyrte stedet ‘aerial’, som er viet til sosial praksis. Hennes siste verk, Bad Ventriloquist, ble fremført på Black Box teater i Oslo, 2019. Lax fullførte master i kunst i Bergen i 2018 og bachelor i kunst i Bath, Storbritannia, 2010. Sine pågående prosjekter utvikler hun fra studier i elektronisk litteratur. Lax har stilt ut i Tyskland, Irland, Norge og Storbritannia, og deltatt på flere artist in residencies og kunstfestivaler.
Lauries hjemmeside.
Lucila Mayol
Lucila Mayol (f. 1986 Paraná, Argentina) bor og jobber i Bergen. Hun er utdannet med en master i kunst ved KMD i Bergen i 2018, og med en bachelor og DoP studier fra UNA og ENERC i 2011 og 2014. Mayol har vært artist in residence ved Serlachius, Filmverkstaden og Drake Art Center i Finland; og deltatt ved Long Weekend av Castagnino+MACRO museo og Labordeboy av OnceLibre i Argentina. Hun er en del av duoen Turbida Lux. For øyeblikket utforsker Mayol forholdet mellom minne og rom gjennom arkivmateriale, tegning, skriving, grafikk og interaktiv fiksjon.
Lucilas hjemmeside.
Laurie og Lucila er begge opptatt av skriving som en kunstnerisk praksis, og er begeistret over de mulighetene som digital teknologi gir rom for.
*Interaktiv fiksjon er programvare som simulerer miljøer der man bruker tekstkommandoer for å kontrollere karakterer og påvirke miljøet. Slike arbeid kan forstås som litterære fortellinger, og dessuten som en form for videospill enten i form av et eventyrspill eller rollespill.
– hentet løst fra Wikipedia, les mer her.