Utvikling

Arbeidsopphold: Etchings of coastal sites

Arbeidsopphold på BEK 22.05.2021 30.05.2021

Publisert

Etchings of coastal sites er et tverrestetisk samarbeid mellom Andrea Urstad Toft, Craig T. Wells, Omar E. Johnsen og Stian Remvik. I prosjektet «utgraves» lyd og bevegelig bilde fra landlige steder på Vestlandet, og gjennom prosesser med montasje, collage og filmatiske tidsforløp (time lapse) vil kunstnerne fokusere på usammenhengende overganger mellom og akselerasjon av tidsbilder.

Sammen skal gruppen samle akustisk og visuelt råmateriale fra steder langs vestlandskysten. Utfra dette skal de lage et visuelt partitur hvor lydene fra opptaksmaterialet vil mangfoldiggjøres gjennom sanntidskomposisjon og akustisk fremvekst. Ved å utforske alternative strategier for å skape musikalsk form, vil funnet lyd og syntetisert lyd smeltes sammen i en fantasmagori av det virkelige og imaginære landskapet, der illusjoner og drømmeaktige sekvenser projiseres.

Inspirert av Freuds idé om ‘det unheimliche’, er et sentralt spørsmål i prosjektet hvor grensene mellom selvet og omverden går. Kunstnerne ønsker å besvare spørsmålet med usikkerhet og oppløsning, som til slutt kan resultere i en svak og spøkelsesaktig etsning som ikke alltid er lett å tydeliggjøre eller lokalisere. Visning av prosjektet vil inkludere flere skjermer og høyttalere der kunstnerne skal undersøke beboelse, nedsenkning, dveling og omhylling av publikums kropper.

Den audiovisuelle installasjonen/performancen skal vises første gang på Kunsthuset Wrap i midten av juni.

Om kunstnerne

Andrea Urstad Toft er billedkunstner utdannet i illustrasjon fra Southampton Solent University. Hun jobber i dag med analoge fotografiteknikker samt videokunst, og lager videoverk ved å blande sammen analoge og digitale teknikker. I sine kunstneriske prosjekter ønsker hun å skape en fortolkning av hva som skjer i møtet mellom den analoge og den digitale verden.

https://www.andreatoft.com/

Craig T. Wells er en bergensbasert filosof og improvisator, som for tiden stipendiat ved Griegakademiet ved KMD, Universtitetet i Bergen. Han arbeider med flerkanalskomposisjoner, syntese og improvisasjon som balanserer på grensen av det korrekte. Craig er interessert i feltopptak, støy og taktvitenskap utenfor dansegulvet, med spesiell fokus på sanntidsimprovisasjon og hovedsakelig økologisk bruk av maskinvare. Han har sluppet flere plater under navn som Klunks, Refrains og Medikal, og for tiden bruker han pseudonymet Vonrik Haug for å utforske lyddiffusjon og elevasjon og asimut som kompositorisk syntaks.

https://beepblipbuzz.com/

Omar E. Johnsen er en musiker som setter den elektriske gitaren til side for å utforske nye territorier innen musikk og lyd. Han bruker gjerne modulære synthesizere og samarbeider ofte med billedkunstnere og andre kreative folk. Omar er for mange kjent som medlem av indie elektronikabandet Casiokids hvor han spilte på ulike instrumenter, men de siste årene har han fokusert på modulærsyntese, improvisasjon og lydinstallasjoner. Nylig har Omar begynt å opptre med det helt ferske soloprosjektet hvor han utforsker sine røtter, og hvis navn også avslører hans opphav – Neo Borneo.

https://omarjohnsen.com/

Stian Remvik er designer og utvikler av apper, nettsider, dataanimasjoner og spill. Han er utdannet med en bachelorgrad i visuell kommunikasjon fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og har tilegnet seg kunnskap om og erfaring med programmering og implementering av tekniske løsninger i kunstprosjekt gjennom ulikee frilansengasjement. Stian har blant annet designet og utviklet komposisjonsappen BITWaves for BIT20 Ensemble, prototype for spillet Sonarc sammen med Espen Sommer Eide og designet arkivutvidelsen av BEK’s nettside.

http://www.stianremvik.com/