Future DiverCities

«Virtual Ritual» av Jan Mocek

"Den latente byen": Presentasjon på bek.no 12.11.2020 29.11.2020
"Virtual Ritual" - strømmes fra Bergen Kjøtt 14.11.2020 18.0014.11.2020 19.10

Publisert

Virtual Ritual (2019) av Jan Mocek
Video-opptak av performance/forestilling, 70 min.

Virtual Ritual tar oss med på en reise gjennom byene som er laget i nettbaserte dataspill, og som danner et slags parallelt univers til vår daglige virkelighet. Disse virtuelle rommene tilbyr spillerne uendelige muligheter for å nyte livet uten begrensninger fra den virkelige verden. Men alle spill har sine egne regler. I Virtual Ritual vil et panel av spilleksperter analysere den digitale byen fra sine forskjellige perspektiver, og avsløre de skjulte mekanismene, prototypene og ritualene som legger føringer for den tilsynelatende frie verden i nettbaserte dataspill. Kunstnerne ble dessverre forhindret fra å komme på grunn av Covid-19 og økt smittetrykk i europa. Forestillingen vises derfor digitalt her i et opptak i hele utstillingsperioden, og også ble strømmet fra Bergen Kjøtt lørdag 14. november.

Medvirkende:
Konsept, regi og set: Jan Mocek
Skuespillere/aktører: Osamu Okamura, Adéla Vosičková, Ondřej Pokorný (Atlet)
Kunstnerisk samarbeid: Irina Andreeva, Sodja Lotker, Táňa Švehlová
Lys: Václav Hruška
Lyd: Matouš Hekela
Video: Ondřej Pokorný (Atlet), Jan Mocek
Foto: Adéla Vosičková
Produksjon: SixHouses
Co-produksjon: Archa Theatre

Virtual Ritual er støttet av det Tsjekkiske kulturdepartementet. Premieren var 2 og 3. oktober 2019 ved Archa Theatre.

Foto: Michal Hancovsky og Adela Vosickova.

Jan Mocek (f.1986 i Turnov) sine prosjekter ligger i grenselandet mellom teater og billedkunst. I hans performancer trekker han fram aktuelle tematikker i all sin kompleksitet og ambivalens. Samtidig tilbyr han publikum en følelsesmessig ladet atmosfære og sterke sanselige opplevelser. The Radiant Cities (2016), Shadow Meadow (2017), Fatherland (2018) og Virtual Ritual (2019) er hans siste performancer, som er presentert internasjonalt ved festivaler som Fast Forward, Dresden, Use the City, Košice, Submerge Festival, Bristol og 4+4 Days in Motion, Prague. 

Jan Moceks hjemmeside.

Den latente byen

Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap. 

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les mer om prosjektet og programmet her.