Arrangement

The Waves av Espen Sommer Eide

Marres, House for Contemporary Culture - Maastricht, Nederland 15.11.2019 02.02.2020

Publisert

Inspirert av Virginia Woolfs roman The Waves, har Espen Sommer Eide laget et eponymt romlig musikkalbum for Marres i Maastricht. Under utstillingsperioden vil albumet ‘leve’ inne i huset, og på åpningen 15. november slippes vinylen The Waves. I utviklingen av både lydkomposisjoner, de nye instrumentene og høytalerteknologiene som benyttes i prosjektet, har BEK bidratt med arbeidsresidency, studioer, prosjektrom, utstyr og søknadshjelp.

Gjennom året før åpningen av The Waves ved Marres, parallellt med andre utstillinger og aktiviteter på huset, har Sommer Eide sammen med Mari Kvien Brunvoll (stemme/vokal) og Martin Taxt (mikrotonal tuba) gjort innspillinger om natten i de ulike rommene i huset. Jochem Vanden Ecker har dokumentert hele prosessen. Ut fra disse innspillingene har Sommer Eide komponert en serie verk som følges gjennom rommene, og som kan lyttes til hver for seg eller sammen.

Lydsporene tar publikum med fra rom til rom gjennom bygningen; forfølger skyggene av de nattlige performancene, og forklarer de respektive områdene i detalj. Man hører sanger, melodier og rytmer, med stemmene og utøvernes perspektiver gjengitt samtidig fra flere vinkler, som om huset var et speilet lydpalass. Musikken gjør bygningen til et sted der mange verdener er mulige – helt fri fra synspunkt eller tilstedeværelsen av en bestemt ting eller et emne.


Om kunstnerne


Espen Sommer Eide (1972) er en kunstner og komponist bosatt i Bergen. Ved å benytte seg av musikk og lyd som utgangspunkt, utforsker han ulike fenomener, alt fra det lingvistiske til det sansebiologiske. Ofte resulterer dette i langvarige engasjement i spesifikke steder eller kulturer. I tillegg til installasjoner og performancer, har han gjennom musikkprosjektene Alog og Phonophani vært en fremtredende representant for eksperimentell elektronisk musikk i Norge, med en rekke utgivelser på plateselskap som Rune Grammofon og Hubro.

Verkene hans har vært utstilt og fremført på steder som Manifesta-biennalen, Bergen Kunsthall, Ultima, Borealisfestivalen, Henie Onstad kunstsenter, Stedelijk Museum, Sonic Acts, Mutek, GRM, Performa Festival m.fl. Eide har også bidratt til en rekke verk som en del av kunstkollektivet Verdensteatret.

Espen Sommer Eide


Martin Taxt (1981) avsluttet studiene ved Musikkhøyskolen i Oslo og CNSMDP i Paris i 2006. Siden har han etablert seg på den internasjonale eksperimentelle musikkscenen. Han lager album og turnerer med grupper som Koboku Senjû og Microtub. Siden 2013 har han vært en del av det prisbelønte kunstkollektivet Verdensteatret.


Mari Kvien Brunvoll (1984), er en av Norges ledende improvisatorer innen sang og forskjellige eklektiske instrumenter. Brunvoll, som er utdannet ved Griegakademiet i Bergen, har opptrådt solo og i grupper på noen av Europas beste jazzklubber og festivaler, og gitt ut album på labels som Jazzland Recordings og Hubro. Mari Kvien Brunvoll er også en del av trioen Building Instrument.


Jochem Vanden Ecker (1976) studerte fotograferi ved Media and Design Academy, Genk og har bodd i Antwerpen de siste årene. Vanden Ecker sitt arbeid er prosessorientert, med en hybrid-dokumentarisk metode og ofte i dialog med andre kunstnere, arkitekturer og situasjoner. Vanden Ecker har gitt ut en rekke kunstnerbøker som «A skydog’s time. A skydog’s place” (2015) og “From Brown to Blue” (2013).


Foto: Jochem Vanden Ecker


The Waves er blitt til med støtte fra Fonds 21, BankGiro Loterij Fonds, Mondriaan Fund, Norsk kulturråd, Komponistforeningen, Bergen kommune, SOFA Music og BEK.

Marres, House for Contemporary Culture