Til Far

Til Far (2016) (video 3:47 min.) av Anne Tveit Knutsen

Medvirkende: Per Bjørnø
Foto: Anne Tveit Knutsen og Yiyi Wang

Til Far er del av Am I too loud?, en hovedoverskrift Knutsen har hatt på sin kunstproduksjon siden 2012. Videoarbeidene i denne serien stiller eksistensielle spørsmål: Hvor stort rom kan man tillate seg å ta, og hvor stort rom tillater andre at man tar? Hvordan påvirker makt og status vår evne til å heve vår personlige stemme? Hvor stille kan man være og likevel bli hørt?

På BEK Arkiv presenterer vi filmene Tvillingsong og Til Far.

Videoverket Til Far inngikk i utstillingen Hvit Substans, som ble vist ved Soft Galleri, november 2016 til januar 2017. Den tok utgangspunkt i kunstnerens egne opplevelser og erfaringer med senil demens, både i tidligere arbeid som sykepleier, men også i sitt møte med Alzheimer i nær relasjon. Med titler som Til Mor og Til far inviterte hun publikum til refleksjoner rundt hva som skjer når en av foreldrene utvikler demens.

Sykdommen er en av de store utfordringene innenfor moderne medisin og den vil ramme de fleste av oss på et eller annet tidspunkt hvis utviklingen forsetter uhindret. Den er en foreløpig uløst gåte, men hvor det antas å ha sammenheng med hvit substans i hjernen og nervesystemet. Derav tittelen på utstillingen.

«Lenge siden jeg har sett så ujålete og direkte tale i et norsk galleri»

– Kjetil Røed, Aftenposten

Les anmeldelsen av Hvit Substans her.

«Knutsen forteller, om enn ikke i narrativ forstand. Hun gjør synlig det uanselige, det som ikke umiddelbart springer oss i øynene. Hun søker også å gjøre synlig erfaringer av levd liv og ulike blikk for vår væren i verden.»

– Per Kvist

Les teksten Levd liv og formens fortelling av Per Kvist her.

Til Far har vært vist ved Herdla Museum (2018), Nordisk Salong (2017), Dunkers Kulturhus, Helsingborg (2017/2018), Kunstgarasjen Bergen (2017), videovisning på Oslo S (2017), SOFT Galleri, Oslo (2017 og 2016). Videoen er innkjøpt til KODE av Innkjøpskomitéen for Norsk Kunsthåndverk 2016.

Per Bjørnø under opptaksdagene, før filmen ble Til Far
Til Mor – en lydfil til installasjonen tatt opp i BEKs lydstudio