Arrangement

Håkonshallen 750 år / del 2

BEK 02.12.2011 19.0012.12.2011 07.00

Publisert

PROGRAM

7.12 kl 17 – 8.12 kl 07.00 vises HC Giljes verk.
Verket er en utforskning av fasadens form og struktur ved hjelp av lys og bevegelse gjennom vår persepsjon. Rent fysisk er det en temporær representasjon av bygget Håkonshallen, metafysisk kan det komme til å stille spørsmålstegn ved persepsjonens definering av virkelighetsoppfattelsen vår. Billedkunstner HC Gilje (f.1969) er fra Kongsberg og bosatt i Bergen.

08.12- 12.12 kl 17.00 – 07.00 – Screening av to arbeider på fasaden. (Loopet)

Jeremy Welsh sitt arbeid ‘Ghost stories’ viser videomediets potensiale som collage, et begrep vi kjenner mer fra maleriets lerret eller papiret. Verket refererer til flere kunsthistoriske perioder eller verk, og blir medierefererende der det voldsomme bildematerialet skifter, repeteres og perforerer hverandre. Billedkunstner Jeremy Welsh (f. 1954) er professor og masterkoordinator ved Kunsthøgskolen i Bergen.
Ca spilletid 10’

Kjersti Sundland viser et utdrag av et lengre videoarbeid, ‘Glipe’, hun har laget sammen med Anne Bang-Steinsvik. Materialet er ‘funnet materiale’ fra internett, av soldater som i mørket planlegger et militært tokt i Afghanistan. Billedkunstner Kjersti Sundland (f.1972) jobber som høgskolelektor på Kunsthøgskolen i Bergen.
Ca spilletid 6’

________________________________________________________________
TIDLIGERE VISTE ARBEIDER
Verket ‘Karusell’ er en mønstring av tid, lys og farger. Med fasaden som lerret og sin gjentagende rytme viser det Håkonshallen som et sted for seremonielle handlinger og fest gjennom 750 år. Seremoniens grunnform er repetisjon, og festen er et kulturuttrykk som er viktig for vår forming av samfunnet. Billedkunstner Bjørg Taranger (f.1953) er fra Austevoll og bosatt i Bergen.
Ca spilletid 10’

Lydinstallasjonen “Lines converging at a distance” av Trond Lossius er et bestillingsverk til 750-årsjubileet i 2011. Lydmaterialet er basert på opptak med Bergen Barokk, blant annet av sangen “Ex te lux oritur o dulcis Scocia” som ble komponert til feiringingen av bryllupet mellom kong Eirik Magnusson og prinsesse Margareta av Skottland i Håkonshallen i 1281. Dette er det eldste manuskript med verdslig musikk som er bevart fra Norge. Lydopptakene er videre bearbeidet og abstrahert, og avspilles i Borggården 2.desember.
http://trondlossius.no/

————————————————————————————-

Et lerret forbinder vi med en plan hvit overflate, dette lerretet er en gammel steinmur. Planet får dybde, og videomediets unge alder står i sterk kontrast til Håkonshallens gamle steinfasade.

Videomediet er et tidsbasert medium, og kanskje blir tid den mest samlende overbygningen for de fire verkene som vises. Tiden som verken videotape eller stein klarer å holde fast, men som er et begrep vi som ser må sette i bevegelse.

Jeremy Welsh sitt verk ‘Ghost Stories’, Bjørg Tarangers ‘Karusell’, Kjersti Sundland med utdrag fra ‘Glipe’, og HC Gilje sitt verk vises på kvelds og nattestid.

Første visning er fredag den 2. desember kl 19-20 i screeningformat. Trond Lossius sin lydinnstallasjon, “Lines converging at a distance”, avspilles i Borggården for anledningen.

Arrangementet er åpent for alle og foregår i Borggården på Håkonshallen. Velkommen.

Billedkunstner Jeremy Welsh (f. 1954) er professor og masterkoordinator ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han er utdannet ved Nottingham Trent University og Goldsmiths College. Han har en bred kunstnerisk praksis som omfatter video, lyd, performance, fotografi, installasjon og kunst i offentlig rom. Jeremy Welsh har hatt stor betydning for utviklingen av videokunsten og nye medier i Storbritannia og Norge med sin praksis siden begynnelsen av åttitallet. Arbeidene hans er vist både nasjonalt og internasjonalt. www.jewelsh.com

Billedkunstner Kjersti Sundland (f.1972) jobber som høgskolelektor på kunsthøgskolen i Bergen. Hun har sin kunstutdannelse fra Kunstakademiet i Oslo, Coventry University i Coventry og Royal College of art i London. Ved siden av egenproduserte utstillinger og prosjekter i inn og utland er hun del av kunsterduoen ”Undersentralen” som arbeider med live video performance fremført bl a ved Netmage Live Media Festival, Italia, Trøndelag senter for samtidskunst, og UKS i Oslo. Arbeidet som vises på Håkonshallen er et utdrag av livevideoforestillingen ‘Glipe’ som er produsert av Undersentralen, som består av Anne Bang-Steinsvik og Kjersti Sundland. www.kjerstisundland.com

Billedkunstner Bjørg Taranger (f.1953) er fra Austevoll og bosatt i Bergen. Hennes verk ‘Karusell’ , en mønstring av tid, lys og farger, blir også i denne perioden å se på Håkonshallen sin fasade. Bjørg Taranger er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og L’Ecole Regionale des Beaux Art de Nantes i Frankrike. Hun jobber hovedsaklig med video og fotobaserte installasjoner. Hennes arbeider er vist både nasjonalt og internasjonalt. http://www.cityangel.no/

Billedkunstner HC Gilje (f.1969) jobber med installasjoner, live performance, scenografi og video. Han er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim i årene 1995 til 1999.
Han undersøker hvordan audiovisuell teknologi kan brukes til å forvandle, skape, utvide, forsterke og tolke det fysiske rom og arbeidene hans er vist både nasjonalt og internasjonalt. HC Gilje har bred erfaring fra å jobbe stedsspesifikt og tar denne gangen utgangspunkt i ‘stedet’ Håkonshallen. http://hcgilje.com/

Foto: Anne Marthe Dyvi