Arrangement

Ceephax, The C-men, gwEm & The Commodore Amiga 500

Østre Hus for lydkunst 26.10.2019 19.1526.10.2019 20.30

Publisert

BEK møter EKKO: Musikalske samarbeid og alternative produksjonsmetoder.
Marieke Verbiesen i samtale med Andy Jenkins (GB), Gareth Morris (GB) og Julian van Aalderen (NL).


Samtalen starter kl. 19.30 og er gratis, med fri aldersgrense og vil foregå på engelsk.


Samtalen vil fokusere på alternative metoder for å lage musikk, og starter med en demonstrasjon av Commodore Amiga fra 1987. Som en av de første programvaresekvenser tilgjengelig som forbrukerprodukt, gjorde Commodore Amiga hjemmemusikkproduksjon mulig og brukes fortsatt av musikere i dag.

Selv om Commodore Amiga stort sett var en spillkonsoll og aldri hadde profesjonell musikkproduksjon i tankene, ble den et av de mest populære og tilgjengelige musikkinstrumentene. Den særegne nye lyden stammet fra noter generert av Commodores egen databrikke. På grunn av synkroniseringsmulighetene ble denne produksjonsmetoden også populær som kilde for nye musikalske samarbeid.

I denne samtalen skal vi dykke inn i historien og fremtiden for hjemmemusikkproduksjon, se nærmere på rollen den har i liveopptredener og hvordan den etablerte samarbeidsprosjekter. Samtalen ledes av Marieke Verbiesen, rådgiver i kunst og teknologi ved BEK – Bergen senter for elektronisk kunst.


Samtalen er et samarbeid mellom Ekkofestivalen og BEK. Ceephax spiller senere samme kveld på EKKO 2019: Den store Ekkofesten og Vj The C-Men gjør visuals!


Andy Jenkinson / Ceephax Acid Crew (GB)

Ceephax Acid Crew (ofte titulert som Ceephax) er en britisk acid house, drum and bass elektronisk musiker ved navn Andy Jenkinson. Pseudonymet Ceephax er et ordspill på BBC-tekst-TV-tjenesten Ceefax.

Ceephax’ musikk laget mellom 1998 og 2003 tok lydlige stilarter fra vintage Roland trommemaskiner TR-909, TR-606, Roland synthesizere TB-303, SH-101, Korg MS-20 og en Roland MSQ-700 sequenser. Musikken ble spilt inn på et 4-spors kassettbånd, og utgitt på vinylplater og kassettbånd. Den primitive acid house-estetikken og -metodikken motvirket den økende populariteten til datamusikken og datidens CD-utgivelser.

I 2003 spilte Ceephax sanger live på BBC radio fra en Commodore 64s SID lydbrikke, noe som indikerte en retningsendring fra acid house til chiptunes. Han gir ut drum and bass-låter laget på tidlige Akai-samplere med klisjéen og det copyright-beskyttede «Amen» breakbeat trommesample, noe som viser interesse for 1980- og begynnelsen av 1990-tallets dance-musikk.

Andy har flere ganger samarbeidet med broren Jonny og Phillie T, alle medlemmer av Chelmsford Film Society, i comedy-sideprosjekter som rap-prosjektet The Odd Job Men og improvisjonsbaserte blues-prosjektet The Chelmsford Blues Explosion.

Wikipedia om Ceephax
Ceephax’ hjemmeside


Julian Van Aalderen / The C-men (NL)

The C-men har laget sin egen unike merkevare «LowRes Hardcore»-Vj-ing,ved å bruke to klassiske Commodore Amiga-spillere fra 1980-tallet, i en oppløsning på 16 farger. Han har brakt sine unike, epileptiske og fargerike bilder til byer som Moskva, New York, Pusan, Tokyo, Stockholm, London og hjembyen Enschede. Ofte samarbeider han med chiptune-artister som Psilodump, Chipzel og Ceephax Acid Crewlager, som alle jobber musikalsk ut fra samme prinsipper som The C-men skaper visuals med bruk av gamle spillkonsoller.


Gareth Morris / gwEm / 8bitpeoples (UK)

gwEm (Gareth Morris) lager sin chiptune-musikk ved hjelp av maxYMiser-programvaren som han skrev for 1980-tallets Atari ST-hjemme-datamaskin. Han snakker energisk om den kunstneriske friheten som chiptune-scenen gir ham; – «chiptune-musikk gir meg carte blanche for å utforske hvilken som helst sjanger jeg vil, mens jeg fremdeles kan høre hjemme på chiptune-musikkscenen». Hans omfattende materiale spenner over drum’n’bass, punk, heavy metal, garasje, elektro, folk, house, grime, dad rock, happy hardcore og dubstep.

gwEms utgivelser er å finne på en rekke nett- og fysiske labels inkludert Astralwerks, Cheapbeats Tokyo, 8bitpeoples, mikromusic, Shitkatapult og Muller. Samarbeid med andre London-baserte artister som grime MC Appljuice og jazztrommeslager jungel MC Counter Reset har vist seg mer enn fruktbart.

gwEm
8bitpeoples