Arrangement

Blind Spot på METEOR 2017

Bergen Kunsthall, METEOR 2017 27.10.2017 18.0028.10.2017 20.00

Publisert


Under den internasjonale teaterfestivalen METEOR 2017 kan du se resultat av forsknings- og samarbeidsprosjektet Blind Spot, hvor også BEK er samarbeidspartner.

Blind Spot – Staring Down the Void

I forestillingen Blind Spot – Staring Down the Void leker en gruppe billed-, lyd- og performancekunstnere seg med blindsonens kunstneriske potensiale og uklare omstendigheter.

Den blinde flekken er en egenskap ved øyet. Ifølge Scholarpedia skapes den naturlig av manglende reseptorer akkurat der synsnerven og blodårene stikker ut bak øyet. Blindhet er fravær av syn. Det kan oppleves som svart, eller det kan være ingenting. Bak denne tekniske betydningen, er den blinde flekken en metafor for et mangfold av påvirkninger mellom det synlige og usynlige, det statiske og flytende, det åpenbare og ignorerte. Den blinde flekken har en nærmest uhyggelig tilstedeværelse i sentrum for oppmerksomheten, ubemerket og ubeskrevet.

Kunst og media forholder seg overveiende til synssansen. Dette kan utfordres på mange måter av kunstnere som stiller spørsmål om begreper, politikk, religion og moral i samfunnet. Men bevisstheten og øyet har større vanskeligheter enn noen gang med å kompensere for den blinde flekken. Synet er målskive for et massivt bombardement av korte, problematiske, forvirrende og besværlige budskaper, som til sammen danner et villniss eller en avgrunn. Peter Bexte skrev at synets historie i kunsten må suppleres av blindhetens historie, og stilte et spørsmål som bare en kunsthistoriker kan stille: Hvorfor er egentlig den blinde seeren så fremtredende i kunsthistorien?

Blind Spot – Staring Down the Void er et samarbeidsprosjekt mellom Akademi for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold, BEK – Bergen senter for elektronisk kunst, BIT Teatergarasjen, Tranzit Foundation Bucharest, Inter-University Center for Dance Berlin, Canada Council of the Arts, Conseils des Arts et lettres Québec (etter dance Berlin) og Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid.

Medvirkende: Marcio Carvalho, Farid Fairuz, Ingvild Holm, Karen Kipphoff, Trond Lossius, Carole Nadeau.
Andre: Patricia Canellis, Elizabet Damyanova, Nik Haffner, Svein Ove Kirkhorn, Cecilie Ullerup-Schmidt, Craig Wells, Tolga Balci.

Mer info om METEOR 2017 og billettbestilling finner du her.

Kamera Lucida-tegninger av Karen Kipphoff.