Arrangement

BEK på Ekko — Bergen Electronic Music and Art Festival

Østre 17.10.2014 00.0025.10.2014 00.00

Publisert

*Konsert:
Flø, Ratkje, Rishaug, Tafjord «Analogikk»*
Her møtes fire av landets mest sentrale komponister det siste tiåret. Asbjørn Blokkum Flø, Hild Sofie Tafjord og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje og Alexander Rishaug. De fire fremfører Fløs stykke «Analogikk», basert på et «arkeologisk» og egenbygget elektronisk musikkinstrument bestående av analoge kretser. Musikken vil kombinere komposisjonsideer fra samtidsmusikkens store pionerer, som Stockhausen og Iannis Xenakis, men skal også ta innover seg inspirasjon fra moderne partikkelfysikk og romantikkens landskapsmalerier. Nøyaktig hvordan det vil låte, er det imidlertid ingen som vet før det er i gang.

Meidell & Nygaard «Dialogues»
Gitarist og komponist Stephan Meidell slapp tidligere i år albumet «Cascades» (Hubro), der han improviserer frem musikk i samspill med ulike rom i Bergen. Arkitektur, klang og temperatur påvirket komposisjonene han jobbet frem på el-gitaren sin.

Under årets Ekko videreutvikler Meidell konseptet; denne gang spiller han sammen med en datamaskin, med et verk kalt «Dialogues». Dataen fremfører forhåndsprogrammerte mønstre fra en trommemaskin og en analog synth, og i møte med denne maskinelle musikken skal Meidell la seg utfordre. Hva skjer når den urokkelige, nøyaktige rytmen møter Meidells menneskelighet og gitarens sårbare vesen? Strenger kan ryke, halsen kan slå seg, nervene kan komme, dømmekraften kan forsvinne. For å gjøre det ekstra vanskelig for seg selv, har Meidell gitt datamaskinen et menneskelig preg. Fordi lyden spilles gjennom en sliten båndekkomaskin, er det aldri mulig å si nøyaktig hvordan maskineriet vil oppføre seg.

Med seg har Stephan Meidell multimedieskulptøren Birk Nygaard, som skal skape et visuelt akkompagnement til musikken, basert på signaler fra Meidells maskin. Her vil dialogen altså anta analoge, digitale, visuelle og musikalske former.

Begge bestillingsverkene er støttet av Norsk kulturråd. Fremføringene er støttet av Bergen kommune.

*Utstillingsarbeider:
«Dialogues Prologue» Stephan Meidell & Birk Nygaard*
Nygaard og Meidell utforsker grenselandet mellom skjørhet og presisjon – både estetisk og teknisk – og uforutsigbarheten som oppstår når det analoge styres digitalt. I denne installasjonen stiller multimedieskulptør Birk Nygaard ut to veggur, programmert til å interagere med musikk fra Meidell. Verket er et bestillingsverk fra BEK, og blir fremført i sin helhet i konsertformat siste lørdagen under festivalen.

«Mayhem Machine» Marieke Verbiesen
«Mayhem Machine» er et audiovisuelt instrument som lar en komponere, spille og destruere via dets bildeplan, for så å kreere nye narrativer ved å ta i bruk lyd, lys, fysiske objekter og animert video. Arbeidet er inspirert av “Instruments of the future” av Giles Holst i “Poeme Electronique” ved verdensutstillingen i Brüssel i 1958. Lydbilde er komponert av Bærtur ved Ketil Mosnes. Prosjektet er co-produsert av BEK.

Tredje utstilte verk er «A Voyage to Arcturus» av Two Ruins

Festivalutstillingen presenteres i samarbeid med Lydgalleriet

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ekkofestivalen
Ekko nr. 11 går av stabelen på Østre og i Korskirken 17. til 25. oktober. Årets program byr blant annet på sart pianoeksperimentering av Nils Frahm, beinhard sjangerkollisjon med Future Brown, omvendt stumfilmakkopagnering med Cakewalk og Blank Blank, bestillingsverk signert Skatebård og Biosphere, og finsk åttitalssynthpop fra Jaakko Eino Kalevi. Balansen i programmet går mellom store viktige internasjonale navn kombinert med lokal leveranse – og flørting med andre kunstformer.

Ekkofestivalen er en årleg kunst- og musikkfestival som fokuserer på elektronisk musikk og lydkunst. Festivalen har helt siden starten i 2003 markert seg sterkt i både norsk og europeisk festivalsammenheng og regnes som en viktig aktør på den internasjonale elektroniske musikkscenen.

EKKOFESTIVALEN NR. 11
17. — 25. OKTOBER
ØSTREHUS FOR LYDKUNST OG ELEKTRONISK MUSIKK
KORSKIRKEN
BERGEN

NILS FRAHM (TY)
DJ HARVEY (UK)
BIOSPHERE & SKATEBÅRD (EKKO BESTILLINGSVERK)
FUTURE BROWN: FATIMA AL QUADIRI, NGUZUNGUZU & J-CUSH (US)
SHACKLETON (UK)
FLOATING POINTS (UK)
LUKE ABBOTT (UK)
EVIAN CHRIST (UK)
JAAKKO EINO KALEVI (FIN)
SUZANNE CIANI & NEOTANTRIK (UK/US)
WALLS/ORAM «SOUND HOUSES» (UK)
TARJEI NYGÅRD & ARE FOSS
RROSE (US)
SILJE NES «MIRRORED/MIRROR»
DJ CANDLE IN THE WIND (LIVE) (FIN)
ADMIR KENAN & GRAY CHALK
CAKEWALK & BLANK BLANK
FLØ, RATKJE, RISHAUG, TAFJORD «ANALOGIKK»
TM404 (S)
MEIDELL & NYGAARD «DIALOGUES»
DRIPPIN
PANDREAS
ANDREW CHRISTOPHER
U-TEQ «ELEKTRODYSSE»
ØDE ØYVIND
LYSGAARD
EKKO DJS
FAXVAAG & VJ BN

FILMER:
«THE DELIAN MODE»
«I DREAM OF WIRES»
«FANTASTIC MAN»

UTSTILLING:
TWO RUINS «A VOYAGE TO ARCTURUS»
STEPHAN MEIDELL & BIRK NYGAARD «DIALOGUES PROLOGUE»
MARIEKE VERBIESEN «MAYHEM MACHINE»

PROGRAMMET PRESENTERES I SAMARBEID MED LYDGALLERIET, DOC LOUNGE, ØSTRE OG BEK. MED STØTTE FRA BERGEN KOMMUNE, HORDALAND FYLKESKOMMUNE, MUSIKKUTSTYRSORDNINGEN OG NORSK KULTURRÅD