Arrangement

BEK Åpningsuke 2022: Lars Ove Toft – ‘like Night and Day’ (fullbooket!)

C. Sundts gate 55, prosjektrom 3. etasje 19.02.2022 16.0019.02.2022 20.00

Publisert

Som del av BEK Åpningsuke 2022 inviterer vi til visning for mindre grupper av Lars Ove Tofts nye installasjon ‘like Night and Day’. Installasjonen iscenesetter hvordan et rom forvandles av lys og mørke. Tilstedeværelsen skifter, det tydelige endrer karakter og gjenstander fremtrer gjennomsiktige og i forandring.

Lørdag 19. februar
16.00, 17.00, 18.00 og 19.00

C. Sundts gate 55, prosjektrom 3. etasje

Visningene er fullbooket. Vi har sendt bekreftelse på e-post med tidspunkt til alle som fikk plass!

I ‘like Night and Day’ trer en inn i et hvitt, opplyst rom. Buede speil på golvet forvrenger gjengivelsen av vegger, gjenstander og personer. Små figurer utgjør en samling utstilte gjenstander. Lyset i rommet svinger fra høylys til mørke og tilbake. Ved høylys ser man det statiske, tingene, man ser også seg selv og andre. Når lyset dempes trer projeksjoner frem på veggflatene, og en levende verden dukker opp i form av grafiske figurer og bevegelige flater. Rommet endrer karakter, og de fysiske bestanddelene utvides. Tiden fra lys til mørke, og tilbake til lys igjen påvirker den opplevde tilstedeværelsen av både en selv, det man ser og det man tidvis kan fornemme. Over tid dukker det også opp en forventning om repetisjon, om forandring, og en erindring av opplevelsen for bare et øyeblikk siden.

Hovedelementene i installasjonen er hentet fra småbruket der Lars Ove Toft vokste opp på ei øy vestafor Bergen. Alt av video- og lydmateriale er tatt opp på bruket, egget i hologrammet ble nylig funnet på låven, men den siste høna forlot bruket i 1979. Et buet speil ble brukt som lysreflektor for en enkel gasslykt da faren til Toft fisket etter brisling, og monteren med figurer er bygd av gamle sildekasser. All lyd er nykomponert materiale hvor «syntetiske» lyder drar veksler på gjenkjennbare lyder eller fragmenter av disse i en kvadrofonisk avspilling.

‘like Night and Day’ undersøker vår evne til å skille det som oppfattes som vesentlig fra det uvesentlige. Hva trer først frem av det vi sanser, ser og hører, og hvordan kan hendelser og situasjoner påvirke opplevelser? Hva ser vi umiddelbart, og hva trer frem over tid?

Tilbake til fullt program for BEK åpningsuke 2022

LARS OVE TOFT

Lars Ove Toft (1961) arbeider med videoinstallasjoner, lyd- og lysdesign og bygger kinetiske skulpturer og -instrumenter. Hovedvekten av arbeidet skjer i samarbeid med andre kunstnere og musikere, sist med utstillingen ‘etter alle solemerke’ på Kabuso i 2020 (med Maia Urstad). Arbeidene innbefatter også performance og installasjon ved PROA i Buenos Aires og Penghao Theater i Beijing, installasjon i Olav Tofts samlinger i Øygarden, samt ulike bidrag til utstillinger, konserter og forestillinger siste 40 år. Lars Ove Toft bor og arbeider i Bergen, Norge.

‘like Night and Day’ er støttet av Bergen kommune og BEK – Bergen senter for elektronisk kunst.

Takk til: Maia Urstad, Åse Løvgren, Philipp von Hase, Andrea Urstad Toft, Alexander Ghalioungui, USF Verftet og Kunstnerverksteder cs55.

Jaktkamera: Bjarne Elde og Anders Inge Kalve

Bilder: Stillbilder fra video av Lars Ove Toft