Utvikling

Arbeidsresidency: Ayatgali Tuleubek

BEK 27.07.2020 24.09.2020

Publisert

Vi er veldig glade for å ha Ayatgali Tuleubek i våre studioer disse ukene, som er invitert til Bergen i et samarbeid mellom Aldea, Hordaland kunstsenter og BEK. Tidligere i sommer var han en av gjestelærerne på Hordaland kunstsenters Summer Academy, og i slutten av september vil arbeidet som nå utvikles på BEK vises i Aldeas galleri.

På BEK jobber Ayatgali Tuleubek med et filmprosjekt som tar utgangspunkt i praksisen til Allan Chumak – en selvutnevnt healer som var svært populær i Sovjetunionen på slutten av 80-tallet. Til tross for at marxismen var statens offisielle ideologi, og alle andre religiøse overbevisninger ikke var velkomne, klarte Chumak på en eller annen måte å snike seg inn i statlig TV. Hans helbredende seanser var veldig populære, og familier over hele Sovjetunionen, inkludert Tuleubeks, ble betatt av hans TV-liveopptredener. Teleubek er interessert i å utforske dette fenomenet som ett eksempel på hvordan mange slags «alternative» trossystemer blir spredt i hverdagskulturen. Han har bedt en kunstner og en danser om å innta rollene som regissør og skuespiller for å gjenfortelle (reenact) healingen, og har videre dokumentert denne arbeidsprosessen.

Prosjektet vil bli vist på separatutstillingen som åpner i Aldeas galleri 26. september. Fra 18. – 25. september vil det være mulig å møte Tuleubek i galleriet mens installering av utstillingen foregår. Dette blir en fin mulighet for publikum til å møte kunstneren, samtale om og bli bedre kjent med prosjektet. For å avtale et møte, send en e-post til kunstneren ayat@ayatgali.com

Ayatgali Tuleubek

Ayatgali Tuleubek er en Oslo-basert kunstner med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2014. I praksisen sin er han for det meste opptatt av spørsmål som gjelder teknologi, i den bredeste forstand av begrepet. Tuleubek har hatt separatutstillinger på She Will Artspace (Ski, samarbeid med Michael Rasmussen), Akershus Kunstsenter og Studio 17 i Stavanger. Nylig har han deltatt i gruppeutstillinger som «Part of the Labyrinth» Göteborg Biennial, «Hva om bildet vises ved siden av et historisk faktum? ” på Tenthaus, Oslo og Sparebankstiftelsen DNBs stipendutstilling på Oslo Kunstforening, blant flere.

Ayatgali Tuleubeks hjemmeside.